1. Home
  2. Expertises & sectoren
  3. Onteigening & Wvg

Expertise Onteigening & Wvg

Een team van advocaten binnen de sectie Overheid en Vastgoed is gespecialiseerd in de rechtsgebieden onteigening en gedoogplichten en volgt elke ontwikkeling op de voet. Dankzij deze vergaande specialisatie hebben wij de nodige vakkennis in huis. Zo kunnen wij u juridische dienstverlening op kwalitatief hoogstaand niveau garanderen.

Om een bestemmingsplan of infrastructurele werken te realiseren, is het doorgaans noodzakelijk om gronden te verwerven en/of een gedoogplicht op te leggen. De onteigeningswet kan vervolgens worden ingezet om de eigendom van de gronden te verkrijgen indien de overheid er niet in slaagt deze aan te kopen. Bij gebiedsontwikkeling speelt verder de grondexploitatie een belangrijke rol. Daarbij is het onder meer noodzakelijk dat de inbrengwaarde van de gronden in een exploitatieplan wordt opgenomen.

Als onteigeningsadvocaten staan wij onze opdrachtgevers bij in de verschillende fasen van gebiedsontwikkeling.

Denk daarbij aan advisering en begeleiding in het kader van:

  • Wvg: vestigingsperikelen, nietigheidsacties, prijsvaststelling en aankoopbegeleiding
  • Opleggen van gedoogplichten
  • Bepalen inbrengwaarde ten behoeve van exploitatieplan
  • Hoe maakt u het bestemmingsplan ‘onteigeningsproof’?
  • OnteigeningsmogelijkhedenVerwervingstraject (onderhandelingen)
  • Beoordelen, redigeren en/of opstellen van onteigeningsstukken
  • Administratieve onteigeningsprocedures
  • Gerechtelijke onteigeningsprocedures
  • Bemiddeling
  • Goede advisering vooraf vergroot de kans op succesvolle grondverwerving en planrealisering. Wij bieden u daarbij deskundige ondersteuning en begeleiding.

Onze kennis is uw kennis


Kennismaken met onze kennis? Wij verzorgen in-house cursussen over de belangrijkste regels en ontwikkelingen die specifiek voor uw organisatie gelden.

Volg ons op Twitter.

Gerelateerde artikelen

1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 576

Schaarste en leefbaarheid in de gewijzigde Huisvestingswet 2014

In de zomer van dit jaar heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel tot wijziging van de Huisvestingswet 2014 aangenomen. Het voorstel wordt nu behandeld door de Eerste Kamer. Alle reden dus om eens in dit bericht eens in te zoomen op het wetsvoorstel, en dan met name de wijziging van de vereiste schaarste bij woonruimtebeheer.

Planschade Papendrecht: Afdeling verduidelijkt eerdere rechtspraak over de vergoeding van inkomensderving

In haar uitspraak van 2 augustus 2023 verduidelijkt de Afdeling haar eerdere rechtspraak over de aanspraak op een tegemoetkoming in planschade in de vorm van inkomensderving. Bij directe planschade moet wel sprake zijn van onomkeerbare investeringen in de beoogde bedrijfsvoering maar geldt niet het vereiste dat de beoogde bedrijfsvoering (geheel) onmogelijk is gemaakt.

Planschade Blaricum: schade geleden door eigen keuzes staat niet in rechtstreeks causaal verband met bestemmingsplanwijziging

De gemeente Blaricum hoeft niet haar portemonnee te trekken voor ontwikkelaar Agapanthus. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde op 3 februari 2023 dat de schade van de ontwikkelaar is veroorzaakt door de eigen keuze om drie woningen niet te onderkelderen. De schade staat daarmee niet in een rechtstreeks causaal verband met de bestemmingsplanwijziging waarbij deze woningen voor sociale verhuur zijn bestemd.

Planschade Veghel: deskundigheid taxateur en de indicatoren voor het normaal maatschappelijk risico

Werk aan de winkel voor het college van burgemeester en wethouders van Meierijstad. Het college heeft volgens de Afdeling de afwijzing van een aanvraag van een woningeigenaar om een tegemoetkoming in planschade ten onrechte gebaseerd op een taxatierapport van een planschadedeskundige die niet ook is gekwalificeerd als taxateur. Verder heeft het college het normaal maatschappelijk risico onjuist beoordeeld. Aanleiding voor de Afdeling om toepassing te geven aan de bestuurlijke lus, artikel 8:51a Awb.

Betekenis van de wegenlegger bij het onderhoud van openbare wegen

In een interessant tussenarrest van 10 januari 2023 geeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden uitleg over de betekenis van de gemeentelijke wegenlegger bij het bepalen van de onderhoudsplichten voor openbare wegen (op private grond).

Planschade Ede: verduidelijking leerstuk tijdelijk voordeel, geen analoge toepassing actieve risicoaanvaarding bij voordelige ontwikkelingen

Geen tegemoetkoming in planschade voor de gemeenschappelijke eigenaren van een aantal percelen gelegen in De Klomp, gemeente Ede. Volgens de Afdeling komt de door hen gestelde planschade, het vervallen van de mogelijkheid tot zandwinning in het nieuwe bestemmingsplan, niet voor tegemoetkoming in aanmerking. Dit omdat zandwinning onder het bij de eigendomsverkrijging geldende bestemmingsplan ook niet was toegestaan. Er was dus sprake van het verlies van een tijdelijk voordeel. Dat dit voordeel ten tijde van de aankoop voorzienbaar was maakt dit niet anders.

1 2 3 4 5 6
...
48
Terug naar alle expertises en sectoren