1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Bouwkundig onderzoek onvoldoende voor onderzoeksplicht koper

Bouwkundig onderzoek onvoldoende voor onderzoeksplicht koper

Een koper van een woning mag verwachten dat de woning die hij koopt geschikt is om te gebruiken als woonhuis. De koper kan zich echter niet achteraf beroepen op het feit dat de woning een gebrek vertoon indien hij dit gebrek kende of behoorde te kennen op het moment dat hij de woning kocht.
Leestijd 
Auteur artikel Mariëlla Wensink
Gepubliceerd 23 november 2011
Laatst gewijzigd 17 november 2022

De koper heeft dus een onderzoeksplicht. Uiteraard neemt dit niet weg dat de verkoper moet spreken wanneer hij een gebrek kent. Op 22 november 2011 heeft het Gerechtshof Leeuwarden een arrest (LJN: BU5280) gewezen waarin het belang van voldoende onderzoek door de koper nogmaals is onderstreept.

De koper in deze zaak had voordat hij de woning kocht een bouwkundig onderzoek laten uitvoeren. Hieruit bleek dat de gevelbekleding in slechte staat verkeerde en verrot was. De koper laat geen nader onderzoek uitvoeren naar de oorzaak hiervan. Hij koopt de woning waarbij hij genoegen neemt met een fikse korting op de koopprijs. Al snel na de levering blijkt dat de er meer aan de hand is dan uit het bouwkundig onderzoek bleek. De gehele gevel zal moeten worden vervangen. De herstelkosten liggen vele malen hoger dan verwacht. De koper stelt de verkoper daarom aansprakelijk. Zowel bij de rechtbank als in hoger beroep wordt de vordering van koper afgewezen. Het Gerechtshof oordeelt dat koper het risico dat de herstelkosten hoger zouden uitvallen op de koop toe heeft genomen aangezien hij geen nader onderzoek heeft gedaan terwijl hier wel aanleiding voor was. Ook wordt het koper aangerekend dat hij niet voorzichtiger is geweest. Hij had een voorbehoud kunnen opnemen of aanvullende afspraken kunnen maken met de verkoper.