De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. De en/of rekening

De en/of rekening

Een en/of rekening is een rekening die wordt geopend door minimaal twee personen. Dit kan in de vorm van een betaalrekening of spaarrekening. Beide personen zijn rekeninghouder en kunnen geld op deze rekening storten of weer opnemen.Het kan prettig zijn om vast te leggen wie (in welke delen) gerechtigd is tot het bedrag op de gezamenlijke rekening en daarnaast door het opstellen van een samenlevingsovereenkomst te kwalificeren als partner voor de inkomstenbelasting. Onlangs werd door de recht...
Auteur artikelAnnick Schenkenberg van Mierop (uit dienst)
Gepubliceerd07 maart 2014
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Een en/of rekening is een rekening die wordt geopend door minimaal twee personen. Dit kan in de vorm van een betaalrekening of spaarrekening. Beide personen zijn rekeninghouder en kunnen geld op deze rekening storten of weer opnemen.

Het kan prettig zijn om vast te leggen wie (in welke delen) gerechtigd is tot het bedrag op de gezamenlijke rekening en daarnaast door het opstellen van een samenlevingsovereenkomst te kwalificeren als partner voor de inkomstenbelasting. Onlangs werd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant geoordeeld dat een vrouw de hypotheekrente niet volledig mocht aftrekken voor de inkomstenbelasting. In dit geval woonden man en vrouw ongehuwd samen en waren zij geen fiscaal partner voor de inkomstenbelasting. Zij wonen samen in een woning die eigendom is van vrouw. De hypotheekrente werd betaald van een en/of rekening die zowel op naam staat van de man als de vrouw. Volgens de rechtbank moet voor het volledig aftrekken van de hypotheekrente aannemelijk worden gemaakt dat de hypotheekrente slechts op de vrouw heeft gedrukt. In de onderhavige casus kon zij dit niet aannemelijk maken. Door de belasting inspecteur werd slechts 50% van de renteaftrek toegelaten.

Als u een en/of rekening met uw partner opent is het goed om te weten van wie het saldo op de gezamenlijke rekening eigenlijk is. Indien u en uw partner ongehuwd zijn, niet geregistreerd als partner en geen samenlevingsovereenkomst hebben, dan blijft het bedrag dat u op de rekening heeft gestort van uzelf. Indien dit bedrag door de ander wordt opgenomen, heeft u een vordering op de ander gekregen. Wanneer deze vordering niet wordt opgeëist, dan kan daar een schenking in worden gezien en is er wellicht schenkbelasting verschuldigd.

Als u wilt dat het bedrag op de gezamenlijk rekening aan u beiden toekomt - ieder voor de helft (ook bij een onevenredige bijdrage) - dan kunt u dit regelen in een samenlevingsovereenkomst. In de samenlevingsovereenkomst kunt u vervolgens regelen hoe de kosten van de huishouding worden gedeeld, maar ook wat er gebeurt met gemeenschappelijke goederen bij overlijden. U kunt bepalen in een zogenaamd verblijvingsbeding dat de gemeenschappelijke goederen (waaronder de gemeenschappelijke rekening) bij overlijden verblijven aan de langstlevende. Voor wat betreft uw privézaken dient u dit te regelen bij testament.
Beoordeel dit artikel