1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Hof van Justitie EU: linken geen auteursrechtinbreuk

Hof van Justitie EU: linken geen auteursrechtinbreuk

Is er sprake van auteursrechtinbreuk als wordt gelinkt naar werken die op een andere websites vrij toegankelijk zijn? Dat is de hamvraag in een zaak die een aantal journalisten aanspanden tegen Retriever, een dienst die via links verwees naar stukken uit de krant Götenborgs-Posten. Hoewel dergelijke links volgens het Hof 'directe toegang' bieden tot deze werken, en dus beschikbaar gesteld worden, is geen sprake van een 'nieuw publiek' (hetgeen vereist is voor toepassing van de Auteursrechtric...
Leestijd 
Auteur artikel Joost Becker
Gepubliceerd 14 februari 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Is er sprake van auteursrechtinbreuk als wordt gelinkt naar werken die op een andere websites vrij toegankelijk zijn? Dat is de hamvraag in een zaak die een aantal journalisten aanspanden tegen Retriever, een dienst die via links verwees naar stukken uit de krant Götenborgs-Posten. Hoewel dergelijke links volgens het Hof 'directe toegang' bieden tot deze werken, en dus beschikbaar gesteld worden, is geen sprake van een 'nieuw publiek' (hetgeen vereist is voor toepassing van de Auteursrechtrichtlijn):
"De doelgroep van de oorspronkelijke mededeling [de website waarnaar gelinkt wordt] bestond immers uit alle potentiële bezoekers van de betrokken website. Gelet op het feit dat voor de toegang tot de werken op deze website geen enkele beperkende maatregel werd gehanteerd, was deze website immers vrij toegankelijk voor alle internetgebruikers."

Het plaatsen van een hyperlink op een website naar werken die op een andere website vrij beschikbaar zijn, kan daarom geen inbreuk maken op auteursrechten. Let wel, dit geldt niet voor het één-op-één overnemen van de werken zélf. Dan moet de rechthebbende in beginsel nog steeds zijn toestemming verlenen voor openbaarmaking of verveelvoudiging.

Als op de link geklikt wordt en het werk verschijnt waarbij de indruk wordt gewekt dat het getoond wordt op de website waarop de link zich bevindt, terwijl het werk in werkelijkheid afkomstig is van een andere site, is dat irrelevant. Kortom, ook het zogenoemde 'framed linken' is toegestaan onder de auteursrechtelijke regelgeving.

Het Hof formuleert één uitzondering. Een link mag de gebruikers ervan niet in staat stellen dat beperkingsmaatregelen worden omzeild. Dan is sprake van een nieuw publiek, terzake waarvan de auteursrechthebbende moet worden geacht géén toestemming te hebben verleend voor het ter beschikking stellen van zijn werk. Ik lees dit zo dat linken naar (afgeschermde) betaalde content, content achter een login, content van bepaalde abonnee-diensten of content die slechts voor een beperkt puliek eerder ter beschikking was gesteld, ontoelaatbaar is.

Lees het arrest hier.

Joost Becker, advocaat auteursrecht