1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Implementatie Governancecode Zorg 2017

Implementatie Governancecode Zorg 2017

Bent u al bezig met de implementatie van de Governancecode Zorg 2017? Veel bestuurders en raden van toezicht in de zorg zijn positief over de nieuwe governancecode. De nieuwe opzet met zeven principes spreekt aan, net als de verschuiving van organisatieregels naar aandacht voor waarden, gedrag en cultuur. Maar nu de implementatie. Hoe doe je dat, deze governancecode op een zinvolle manieren hanteren in de boardroom?Governancecode Zorg 2017 nodigt uit tot dialoogDe Governancecode Zorg 2017 nod...
Leestijd 
Auteur artikel Louis Houwen
Gepubliceerd 14 maart 2017
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Bent u al bezig met de implementatie van de Governancecode Zorg 2017? Veel bestuurders en raden van toezicht in de zorg zijn positief over de nieuwe governancecode. De nieuwe opzet met zeven principes spreekt aan, net als de verschuiving van organisatieregels naar aandacht voor waarden, gedrag en cultuur. Maar nu de implementatie. Hoe doe je dat, deze governancecode op een zinvolle manieren hanteren in de boardroom?

Governancecode Zorg 2017 nodigt uit tot dialoog


De Governancecode Zorg 2017 nodigt uit tot dialoog: goede gesprekken over wat goed bestuur en toezicht in uw concrete situatie betekent. Wat is de maatschappelijke doelstelling van uw zorgorganisatie? Welke kernwaarden horen daarbij? Wat is de toezichtvisie van de raad van toezicht? Samen nadenken over deze en vele andere governancevragen: dat is wat de Governancecode Zorg 2017 probeert te bereiken.

Natuurlijk is het nog steeds van belang dat uw statuten en reglementen bij de tijd zijn (en blijven). De governancecode en de dialoog die daardoor ontstaat leiden vaak tot aanpassingen. En ook vanuit het perspectief van de veranderende wet- en regelgeving is er aanleiding genoeg om statuten en reglementen kritisch tegen het licht te houden.

Ondersteuning bij implementatie


Louis Houwen en Fabian Keijzer zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de Governancecode Zorg 2017. Vanuit hun expertise hebben zij twee praktische tools ontwikkeld die u kunnen helpen bij de implementatie van de nieuwe governancecode. Om het gesprek over de governancecode op gang te helpen, komen ze graag bij u langs voor een dialoogsessie: in een vergadering van de raad van bestuur en de raad van toezicht praten zij u bij over de governancecode en helpen ze de thema’s te identificeren die voor uw organisatie het belangrijkste zijn. Ook kunt u een Quick Scan laten doen: een handige analyse van uw statuten en reglementen, zodat u weet op welke onderdelen ruimte is voor verbetering.

Brochure


Alle informatie over onze ondersteuning bij de implementatie van de Governancecode Zorg 2017 vindt u in een overzichtelijke brochure. Direct meer weten of een afspraak maken? Bel Louis Houwen of Fabian Keijzer op 024 - 381 31 28. Of stuur een e-mail: houwen@dirkzwager.nl / keijzer@dirkzwager.nl.