1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Inwerkingtreding Omgevingswet op 1 januari 2024 nu écht definitief

Inwerkingtreding Omgevingswet op 1 januari 2024 nu écht definitief

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is inmiddels al vijf keer uitgesteld, maar vandaag is het hoge woord er eindelijk uit: de Omgevingswet gaat in op 1 januari 2024.
Leestijd 
Auteur artikel Joyce de Bruijn
Gepubliceerd 14 maart 2023
Laatst gewijzigd 14 maart 2023

Eind januari koerste de Minister al aan op een inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024. De Minister had de Eerste en Tweede Kamer laten weten dat de voorwaarden voor een verantwoorde inwerkingtreding voldoende zijn ingevuld. De positon paper van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State waarin de hoogste bestuursrechter aan de vooravond van het debat haar zorgen uitte over de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024 heeft het tij niet weten te keren. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Na een hoofdelijke stemming bleek dat 41 van de leden voor de inwerkingtreding op die datum was, en 29 leden tegen.

Ook werden vier moties aangenomen. Daarin wordt de regering onder andere verzocht om binnen het DSO mogelijk te maken om voornemens van besluiten te publiceren, vergelijkbaar met het voorontwerp van een bestemmingsplan om participatie te bevorderen zodat er één vindplaats is voor alle voorgenomen besluiten waarover nog participatie moet plaatsvinden.

Provincies, gemeenten en waterschappen moeten nu dus in sneltreinvaart aan de slag om zich voor te bereiden op de komst van de Omgevingswet. Dirkzwager heeft voor overheden en het bedrijfsleven een opleidingscurriculum ontwikkeld om uw organisatie voor te bereiden op de Omgevingswet. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jasper Molenaar of Joyce de Bruijn