De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Onderzoeksprocedure IGZ voor verbetering vatbaar

Onderzoeksprocedure IGZ voor verbetering vatbaar

Het rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft gepubliceerd naar aanleiding van het ernstige schietincident op 9 april 2011 in Alphen aan den Rijn over Tristan van der V. laat zien dat de onderzoeksprocedure die de Inspectie voor de gezondheidszorg hanteert voor verbetering vatbaar is. In dit rapport werd namelijk ten onrechte geconcludeerd dat de betrokken zorgverleners hun geheimhoudingsplicht hadden moeten doorbreken en hadden moeten melden aan de betrokken autoriteiten dat er...
Leestijd 
Auteur artikel Luuk Arends
Gepubliceerd 12 januari 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
 
Het rapport dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft gepubliceerd naar aanleiding van het ernstige schietincident op 9 april 2011 in Alphen aan den Rijn over Tristan van der V. laat zien dat de onderzoeksprocedure die de Inspectie voor de gezondheidszorg hanteert voor verbetering vatbaar is. In dit rapport werd namelijk ten onrechte geconcludeerd dat de betrokken zorgverleners hun geheimhoudingsplicht hadden moeten doorbreken en hadden moeten melden aan de betrokken autoriteiten dat er ten gevolge van mogelijk vuurwapenbezit vanTristan van der V. een mogelijk ernstig gevaar zou ontstaan voor de patiënt zelf en voor derden. De instelling en de betrokken zorgverleners kwamen daardoor negatief in het nieuws, terwijl zij feitelijk niets verkeerds hadden gedaan.

De onderzoeksprocedure die de Inspectie hanteert zou aandacht moeten schenken aan hoor- en wederhoor van alle belanghebbenden en de betrokken zorgaanbieders en zorgverleners meer mogelijkheden moeten bieden tot inspraak. Nu krijgen deze bijvoorbeeld weliswaar een conceptrapport vooraf ter inzage, maar zonder de conclusies. De conclusies zijn daardoor vaker onjuist of zelfs tendentieus, waardoor de betrokken zorgaanbieders en zorgverleners soms ten onrechte (ernstig) beschadigd worden.

Lees  hier het artikel dat hierover naar aanleiding van het rapport inzake Tristan van der V. gepubliceerd werd in het Journaal GGz en recht.