1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Rechter verbiedt hyperlink naar Playboy foto's op grond van auteursrecht

Rechter verbiedt hyperlink naar Playboy foto's op grond van auteursrecht

In oktober 2011 stond op Geenstijl.nl een bericht over het uitlekken van Playboy foto's onder de kop "uitgelekt! Naaktfoto's Britt Dekker". De lezer werd door middel van een hyperlink doorgeleid naar een zip-bestand op een Australische website Filefactory.com dat zich bezighoudt met dataopslag en uitwisseling. In november werden opnieuw hyperlinks naar de fotoreportage toegevoegd. De foto's stonden in het Playboynummer van december 2011. De rechter oordeelt onder meer dat het openbaar maken v...
Leestijd 
Auteur artikel Joost Becker
Gepubliceerd 12 september 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
In oktober 2011 stond op Geenstijl.nl een bericht over het uitlekken van Playboy foto's onder de kop "uitgelekt! Naaktfoto's Britt Dekker". De lezer werd door middel van een hyperlink doorgeleid naar een zip-bestand op een Australische website Filefactory.com dat zich bezighoudt met dataopslag en uitwisseling. In november werden opnieuw hyperlinks naar de fotoreportage toegevoegd. De foto's stonden in het Playboynummer van december 2011. De rechter oordeelt onder meer dat het openbaar maken van de fotoreportage via een hyperlink inbreuk op auteursrecht oplevert.

Openbaarmaking

De eerste vraag die de rechtbank beantwoordt is of Geenstijl.nl de foto's openbaarmaakt, of niet meer doet dan het vindbaar maken van een elders op internet geplaatst fotobestand. De rechtbank oordeelt dat het begrip 'openbaar maken' in overeenstemming met het Europese begrip 'mededeling aan het publiek' moet worden uitgelegd. Mededeling aan het publiek moet volgens de rechtbank ruim worden opgevat en er moet rekening worden gehouden met alle omstandigheden van het geval. De rechtbank loopt een aantal omstandigheden af om de mededeling aan het publiek in casu te toetsen.

De rechtbank oordeelt:

"Het plaatsen van een hyperlink, die verwijst naar een locatie op het itnernet waar een bepaald werk voor publiek toegankelijk is gemaakt, is in beginsel geen zelfstandige openbaarmaking. De feitelijke terbeschikkingstelling aan het publiek vindt plaats op de website waar de hyperlink naar verwijst."

In het onderhavige geval was de fotoreportage volgens de rechtbank echter niet op zodanige wijze voor het publiek beschikbaar gesteld, dat deze voor het publiek toegankelijk en vindbaar was. Slechts de kring van personen die op de hoogte was van de betreffende URL kon de fotoreportage bekijken. Deze kring van personen was volgens de rechtbank 'zeer klein' en de reportage was tot dan toe dan ook 'slechts voor een onbeduidend aantal personen vindbaar'.

Nadat Geenstijl.nl de hyperlink geplaats heeft, was de reportage beschikbaar voor de 230.000 dagelijkse bezoekers: "de plaatsing van de hyperlink op Geenstijl.nl heeft er dan ook voor gezorgd dat het publiek vanaf 27 oktober 2012 kennis kon nemen van de fotoreportage voordat deze zou worden gepubliceerd in het decembernummer 2011 van Plaboy. Zonder die interventie zou het publiek geen toegang tot de fotoreportage hebben gehad. Zowel uit de kop (Fucking uitgelekt!) als uit de tekst van het bericht op Geenstijl.nl op 27 oktober 2011 (En dan nu het linkje met pics waar u op zat te wachten. Wie het eerste fapt, die het eerst komt. HIERRR.) is af te leiden dat GeenStijl een dergelijke interventie ook beoogde", aldus de rechtbank.

Kortom, door plaatsing van de hyperlink kon een vrij grote en onbepaalde kring van personen kennis nemen van de fotoreportage. Dat is een ander publiek dan dat waarop de auteursrechthebbende doelde toen deze toestemming verleende voor openbaarmaking van de fotoreportage.

Ook wordt nog geoordeeld dat plaatsing van de naar de fotoreportage leidende hyperlink door Geenstijl.nl 'onmiskenbaar is geschied met de bedoeling om bezoekers naar de website te trekken en/of de kring vaste bezoekers te behouden'. Plaatsing van de hyperlink dient een winstoogmerk, omdat het topic over de fotos het best bekeken topic uit 2011 is en Geenstijl.nl ook zelf een commercieel belang heeft bij plaatsing van rijke en verrijkte berichten.

Kortom, Geenstijl.nl heeft auteursrechtinbreuk gepleegd.

Portretrecht

Ook wordt inbreuk gemaakt op het portretrecht van Dekker als gefotografeerde. Door Playboy weliswaar toestemming te geven haar te fotograferen heeft zij in zakere mate haar privacy prijsgegeven, aldus de rechtbank, maar zij heeft geen toestemming verleend voor de openbaarmaking in de context van een 'diskwalificerende toon'. Ook haar verzilverbare populatieit speelt een rol, omdat zij populatieit heeft verworven en een vergoeding heeft ontvangen voor de reportage.

Het stond Geenstijl.nl weliswaar vrij om via Geenstijl.nl het bericht te publiceren dat de fotoreportage van Dekker reeds vóór publicatie in Playboy was uitgelekt, maar Geenstijl.nl heeft onvoldoende gesteld om duidelijk te maken dat het daarbij noodzakelijk was om via de hyperlink, de gehele fotoreportage toegankelijk te maken, aldus de rechtbank. Tegen deze achtergrond oordeelt de rechtbank dat de weging van de wederzijdse belangen in het voordeel van Dekker uit dient te vallen. Daaruit volgt dat de openbaarmaking door Geenstijl.nl een schending van het portretrecht van Dekker oplevert.