1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Vanaf 24 maart 2018 meer elektriciteitsleveranciers op dezelfde aansluiting

Vanaf 24 maart 2018 meer elektriciteitsleveranciers op dezelfde aansluiting

Klein- en grootverbruikers van elektriciteit krijgen de mogelijkheid om met meer dan één leverancier een contract te sluiten. Op 13 juli 2017 heeft de Autoriteit Consument en Markt het codebesluit meerdere leveranciers op een aansluiting aangenomen waarmee dit wordt gefaciliteerd.AllocatiepuntIn de begrippencode elektriciteit worden de begrippen ‘allocatiepunt’, ‘primair allocatiepunt’ en ‘secundair allocatiepunt’ opgenomen. De netbeheerder kent straks aan elke elektriciteitsaansluiting een p...
Leestijd 
Auteur artikel Maarten Kole
Gepubliceerd 19 juli 2017
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Klein- en grootverbruikers van elektriciteit krijgen de mogelijkheid om met meer dan één leverancier een contract te sluiten. Op 13 juli 2017 heeft de Autoriteit Consument en Markt het codebesluit meerdere leveranciers op een aansluiting aangenomen waarmee dit wordt gefaciliteerd.

Allocatiepunt
In de begrippencode elektriciteit worden de begrippen ‘allocatiepunt’, ‘primair allocatiepunt’ en ‘secundair allocatiepunt’ opgenomen. De netbeheerder kent straks aan elke elektriciteitsaansluiting een primair allocatiepunt toe. Indien een aangeslotene naast de energieleverancier die op het primaire alloactiepunt energie levert tevens met een of meer andere leveranciers wil contracteren, kan hij de netbeheerder verzoeken om secundaire alloactiepunten aan de aansluiting toe te kennen. Voor elk van deze secundaire allocatiepunten moet de aangeslotene een aparte meetinrichting (laten) installeren.

Meer keuzevrijheid
Op dit moment heeft een afnemer een tweede aansluiting nodig indien de afnemer met meerdere leveranciers wil contracteren. Met deze regeling worden onnodige kosten voor een tweede aansluiting voorkomen. Afnemers krijgen door deze wijziging meer keuzevrijheid. Deze keuzevrijheid is met name interessant voor een afnemer die ook elektriciteit teruglevert aan het net. Een dergelijke afnemer kan straks deze teruggeleverde elektriciteit eenvoudig aan een andere leverancier verkopen, dan de leverancier van wie de afnemer elektriciteit afneemt. Een afnemer kan straks ook voor de afname van elektriciteit met twee verschillende leveranciers contracteren. Een voorbeeld is de eigenaar van een huishoudelijke aansluiting, die voor zijn elektrische auto een oplaadpunt achter zijn elektriciteitsaansluiting heeft geïnstalleerd.

Het codebesluit treedt in werking met ingang van 24 maart 2018.