
Zorg & Recht lezing: Actualiteiten GGZ
GGZ-land kenmerkt zich de afgelopen jaren door ingrijpende veranderingen.
In deze nieuwe Zorgpodcast gaan onze specialisten in op de rol en invloed van cybersecurity op de governance van zorgorganisaties. Vragen als 'wat is cybersecurity?', 'waarom is dit onlosmakelijk verbonden met de bestuursverantwoordelijkheid?' en 'tot welke actiepunten voor bestuurders en toezichthouders leidt dit?' komen aan bod. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Charlotte Perquin-Deelen of Mark Jansen.
GGZ-land kenmerkt zich de afgelopen jaren door ingrijpende veranderingen.
Met de Wet forensische zorg (Wfz), die op 1 januari 2020 gelijktijdig met de Wet verplichte ggz (Wvggz) en de Wet zorg en dwang psychogeriatrische en verstandelijk gehandicapte cliënten (Wzd) in werking is getreden, is beoogd om personen binnen het strafrechtelijk kader sneller passende zorg te bieden.
Op 1 januari 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), de Aanpassingswet Toetreding zorgaanbieders (AWtza), het Uitvoeringsbesluit Wtza (UbWtza) en de Uitvoeringsregeling Wtza (UrWtza) in werking getreden. De Wtza introduceert een meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders, een vernieuwde vergunningenprocedure die de toelatingensystematiek van de WTZi vervangt en stelt eisen aan de bestuursstructuur van vergunningplichtige instellingen (onafhankelijke interne toezichthouder). In dit blog wordt ingegaan op de gevolgen van de Wtza voor abortusklinieken.
Veel medisch specialisten die werkzaam zijn in een algemeen ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) zijn als vrij beroepsbeoefenaar georganiseerd in een Medisch Specialistisch Bedrijf (MSB). Het functioneren van het MSB en de relatie met het ziekenhuis/ZBC leidt in de praktijk tot diverse juridische en fiscale vraagstukken. Bijvoorbeeld welke verplichtingen voor het MSB voortvloeien uit sectorspecifieke wet- en regelgeving, vragen over de samenwerking met het ziekenhuis en de fiscale toetsing van het MSB door de Belastingdienst. In deze blogreeks gaan wij in op juridische en fiscale aspecten die spelen bij MSB-en. Dit artikel gaat over de verplichtingen die voor een MSB voortvloeien uit de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).
Veel zorgaanbieders schakelen bij het verlenen van zorg andere zorgaanbieders (onderaannemers) in. Het hoofd-en onderaannemerschap leidt in de praktijk tot diverse juridische vraagstukken. Bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer, de uitwisseling van patiëntgegevens en de uit de sectorspecifieke wet- en regelgeving voor onderaannemers voortvloeiende verplichtingen. In deze blogreeks gaan wij in op specifieke aspecten die spelen bij hoofd- en onderaannemingsconstructies in de zorgsector. Dit artikel gaat over onderaannemers en de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg).
Veel zorgaanbieders schakelen bij het verlenen van zorg andere zorgaanbieders (onderaannemers) in. Het hoofd-en onderaannemerschap leidt in de praktijk tot diverse juridische vraagstukken. Bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer, de uitwisseling van patiëntgegevens en de uit de sectorspecifieke wet- en regelgeving voor onderaannemers voortvloeiende verplichtingen. In deze blogreeks gaan wij in op specifieke aspecten die spelen bij hoofd- en onderaannemingsconstructies in de zorgsector. Dit artikel gaat over onderaannemers en de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza).
Veel zorgaanbieders schakelen bij het verlenen van zorg andere zorgaanbieders (onderaannemers) in. Het hoofd- en onderaannemerschap leidt in de praktijk tot diverse juridische vraagstukken. Bijvoorbeeld over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen de hoofdaannemer en de onderaannemer, de uitwisseling van patiëntgegevens en de uit de sectorspecifieke wet- en regelgeving voor onderaannemers voortvloeiende verplichtingen. In deze blogreeks gaan wij in op het in de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) neergelegde verbod op het hanteren van een winstoogmerk voor zorgaanbieders die zorg in de zin van de Zorgverzekeringswet (‘Zvw’) of Wet langdurige zorg (‘Wlz’) verlenen.
Op 1 januari 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), de Aanpassingswet Toetreding zorgaanbieders (AWtza), het Uitvoeringsbesluit Wtza (UbWtza) en de Uitvoeringsregeling Wtza (UrWtza) in werking getreden. De Wtza introduceert een meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders, een vernieuwde vergunningsprocedure en stelt eisen aan de bestuursstructuur (onafhankelijke interne toezichthouder).
Veel zorgaanbieders hanteren bij het sluiten van contracten met leveranciers de Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg die zijn opgesteld in overleg tussen diverse brancheverenigingen. Op 14 november 2022 zijn de nieuwe Algemene Inkoopvoorwaarden Gezondheidszorg 2022 (‘AIVG 2022’) gedeponeerd bij de rechtbank Den Haag. De AIVG 2022 brengen niet alleen redactionele maar ook inhoudelijke wijzigingen mee voor zowel zorgaanbieders (opdrachtgevers) als leveranciers. Voor veel zorgaanbieders reden genoeg om 2023 goed te beginnen en hun contractstructuur kritisch onder de loep te nemen.
In deze aflevering van de zorgpodcast gaan onze specialisten Charlotte Perquin-Deelen en Dennis Hut nader in op het verbod van gunstbetoon in de medische wereld, mede naar aanleiding van de recent ontstane ophef. Wat is gunstbetoon nu eigenlijk? Is gunstbetoon altijd verboden? Welke verplichtingen hebben medisch specialisten en zorgorganisaties? U weet het antwoord na het luisteren van deze podcast.
Op 1 januari 2022 zijn de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza), de Aanpassingswet Toetreding zorgaanbieders (AWtza), het Uitvoeringsbesluit Wtza (UbWtza) en de Uitvoeringsregeling Wtza (UrWtza) in werking getreden. De Wtza introduceert een meldplicht voor nieuwe en bestaande zorgaanbieders, een vernieuwde vergunningsprocedure en stelt eisen aan de bestuursstructuur (onafhankelijke interne toezichthouder). Deze nieuwe wet- en regelgeving vereist actie van zorgaanbieders. In dit blog behandelen wij de belangrijkste wijzigingen die de (de meeste) zorgaanbieders moeten verwerken in hun statuten en reglementen.
In deze blogreeks gaan wij in op de (on)mogelijkheden van het enquêterecht binnen het semipublieke domein (specifiek de zorgsector). Wat kan het enquêterecht uw organisatie bieden? U weet het na het lezen van deze blogreeks!
Facet7 is uniek: de evaluatietool heeft een stevig wetenschappelijk fundament en een multidisciplinaire invalshoek. Het kijkt niet alleen naar juridische aspecten, maar veel meer naar het gedrag en de besluit- en oordeelsvorming. De betrokken specialisten van Dirkzwager en KokxDeVoogd hebben dan ook niet alleen een juridische, maar ook deels een cognitieve- en gedragswetenschappelijke achtergrond.
Op 1 januari 2022 zijn de Wtza (Wet toetreding zorgaanbieders) en het Uitvoeringsbesluit Wtza in werking getreden met als belangrijkste doel het verbeteren van de kwaliteit van de zorgverlening. De Wtza is van toepassing op instellingen en solistisch werkende zorgverleners die zorg als bedoeld in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg verlenen of laten verlenen.