stage lopen in coronatijd
  1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Studeren en stage lopen in coronatijd

Studeren en stage lopen in coronatijd

Hoe gaat dat, stage op afstand en loopt je studie geen vertraging op? Drie studentstagiaires delen hun ervaringen. Maaike Valé trapt af en vertelt over haar stage bij Dirkzwager .
Leestijd 
Verschenen in: Samenspraak Magazine mei 2021
Auteur publicatie Charlotte Perquin-Deelen
Gepubliceerd 28 mei 2021
Laatst gewijzigd 26 november 2021

Wat voor stage liep je?

Na het behalen van mijn master Strafrecht aan de Universiteit Utrecht ben ik een master Gezondheidsrecht in Rotterdam gaan volgen. Ik hoop in april af te studeren. Mijn stage duurde acht weken en zou kantoorbreed zijn,
maar al snel werkte ik vooral voor de sectie Gezondheidszorg.

Thuis of op kantoor?

In het begin van de coronacrisis is mijn stage uitgesteld tot september 2020. Aanvankelijk ging ik gewoon naar kantoor, maar na de verscherpte maatregelen werd dat twee dagen per week. De andere twee dagen werkte ik thuis aan opdrachten. Dat ging best goed.

Een tegenvaller, stage in coronatijd?

Het is vooral jammer dat je niet bij adviesgesprekken met cliënten kunt zijn. Er waren tijdens mijn stageperiode
veel spoedgevallen en dan is het ook wat moeilijker om snel online af te stemmen. Maar het was toch vooral leuk en leerzaam: je ziet hoe juridische universitaire kennis ineens praktisch gestalte krijgt. Tijdens je studie is het allemaal heel theoretisch, maar de cliënt moet er natuurlijk ook iets mee kunnen.

Hoe was de stagebegeleiding op afstand?

Ik kon bij mijn begeleiders – voor Gezondheidszorg Charlotte Perquin-Deelen en voor Ondernemingsrecht Bart Jacobs – heel laagdrempelig aankloppen en ook bij de andere advocaten. Later ging het contact
via Teams en had ik met Charlotte één of twee keer per week werkoverleg. Ze informeerde dan hoe het ging, of ik voldoende werk had en ze hielp me op weg. Tijdens het sectieoverleg kreeg ik soms ook opdrachten van anderen.

Maaike Valé: “Ondanks de coronastage heb ik de sfeer goed kunnen proeven”

Hoe kijk je terug op je stage?

Het is bekend dat Dirkzwager een grote sectie Gezondheidszorg heeft. Ik wilde graag kennismaken
met het kantoor en kijken of ik er in de toekomst zou willen werken. Ondanks de coronastage heb ik de sfeer toch goed kunnen proeven. Ik heb er een heel positief gevoel aan overgehouden en ja, onlangs heb ik gereageerd op een vacature voor advocaat-stagiaire Gezondheidsrecht bij Dirkzwager.

Last gehad van de coronacrisis?

Privé niet, gelukkig. Wel woonde ik ten tijde van mijn stageperiode nog samen met tien huisgenoten.
Dat gaf een hoop hectiek. Het was nog een hele uitdaging om rustig thuis te kunnen werken. De studie ging digitaal gewoon door. Maar mijn ouders werken beiden in de zorg en tijdens de eerste golf heb
ik hen vooral ondersteund in het huishouden, boodschappen gedaan, de hond uitgelaten. Daarom moest ik begin dit jaar nog een laatste vak uit die periode afronden.

Wat doe je na de coronacrisis als eerste?

Dan ga ik lekker uit eten en naar het terras met een hele grote groep vrienden. Dat mis ik wel. Nu leef je toch vooral in je eigen bubbel.

De stagebegeleiders, Charlotte Perquin-Deelen en Bart Jacobs:

“Wij hebben veel bewondering voor de flexibiliteit van Maaike tijdens haar stage. Het is niet niks om ineens twee dagen per week thuis een stage te volgen bij een kantoor dat je nog niet door en door kent. Wat ons vooral opviel was de proactiviteit van Maaike en haar motivatie, ook op – en ondanks de – afstand. Voor ons als begeleiders was het heel prettig dat we Maaike de eerste periode wel op kantoor konden ontvangen. De stage is juist bedoeld om de studenten een indruk te geven van kantoor, en die indruk is als het volledig virtueel plaatsvindt helaas niet compleet. Het was jammer dat Maaike minder aanwezig kon zijn bij cliëntbesprekingen of mee kon naar een fysieke zitting. Dat geeft een stage toch extra charme! Wij zijn heel blij dat Maaike met een positief gevoel terugkijkt op haar ervaring bij Dirkzwager.”

Digitale kop koffie

Wil jij weten hoe het is om te starten bij Dirkzwager? Ben jij benieuwd naar een van onze secties?
Stel al je vragen tijdens een digitale kop koffie (of thee) met een van onze collega’s. We horen graag van je via recruitment@dirkzwager.nl.

Naar publicatie