Tickets
Gratis
Tijd
14:00 - 17:00 uur
Dinsdag 29 januari 2019 TheaterHotel De Oranjerie Roermond
Kennisevent
  1. Home
  2. Events
  3. Nieuwe wetgeving in de ggz, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg (Roermond)
Lezing

Nieuwe wetgeving in de ggz, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg

Op dinsdag 29 januari a.s organiseert Dirkzwager een lezing over de nieuwe wetgeving in de ggz, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg.

Op 1 januari 2020 treden de Wet verplichte ggz en de Wet zorg en dwang voor psychogeriatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking in werking. Deze wetten vervangen de Wet Bopz en zullen voor een grote verandering zorgen als het gaat om verplichte zorg. Niet alleen voor uw cliënten, maar ook voor u als zorginstelling.

De Wet verplichte ggz, de Wet zorg en dwang en de bijbehorende besluiten scheppen namelijk nieuwe kaders voor vrijwillige zorg, gedwongen zorg en vertegenwoordiging van wilsonbekwame cliënten. De wetten hebben niet alleen gevolgen voor de sectoren ggz, ouderenzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg en jeugdzorg, maar ook voor andere zorgorganisaties zoals ziekenhuizen en de eerstelijnszorg. Al deze zorginstellingen moeten bij de zorgverlening rekening gaan houden met de plichten die deze wetten meebrengen. Zo zullen ziekenhuizen bij ziekenhuisopname van psychogeriatrische patiënten en mensen met een verstandelijke beperking zorgplannen van andere zorgorganisaties moeten uitvoeren en/of aparte zorgplannen moeten opstellen. Bovendien zullen zij – wanneer zij vrijheidsbeperkingen toepassen – deze vrijheidsbeperkende interventies apart moeten gaan registreren. Zorgorganisaties moeten bovendien een visie en een beleid ontwikkelen over de toepassing van vrijheidsbeperkingen bij de zorgverlening.

Omdat de invoering van de Wet verplichte ggz en de Wet zorg en dwang grote gevolgen heeft, is het belangrijk om tijdig stil te staan wat de nieuwe wetten inhouden en welke gevolgen zij hebben voor de organisatie van de zorgverlening. Waar moet u zich op voorbereiden? Welke maatregelen moeten er binnen de zorginstelling genomen worden? Hoe verhouden de Wet verplichte ggz en de Wet zorg en dwang zich tot elkaar? En hoe verhouden de wetten zich tot andere wetgeving, zoals de Jeugdwet (gesloten jeugdhulp)?

Programma

Vanaf 14.00 uur bent u van harte welkom. De bijeenkomst start om 14.15 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Na afloop is er tijdens een borrel gelegenheid om uw persoonlijke vragen te stellen aan de docenten en aan de (overige) advocaten van de sectie Gezondheidszorg van Dirkzwager.

Locatie

TheaterHotel De Oranjerie
Kloosterwandplein 12-16
6041 JA Roermond
Komt u met het openbaar vervoer? Reisplanner
Komt u met de auto? Navigatie
Tickets Voor dit event
Gratis
14:00 - 17:00 uur
Dinsdag 29 januari 2019 TheaterHotel De Oranjerie Roermond
Deze lezing is interessant voor eenieder die werkzaam is in de sectoren ggz, ouderenzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg en jeugdzorg, maar ook voor andere zorgorganisaties zoals ziekenhuizen en de eerstelijnszorg.

Sprekers

Luuk Arends

Advocaat - Partner

Luuk is advocaat en partner op de sectie Gezondheidsrecht. Redactielid van GGZ & recht en voorzitter van de geschilleninstantie van De Zorgprofessional. Gespecialiseerd in Ggz-zorg, ouderenzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, jeugdhulp, eerstelijnszorg en privacyvraagstukken. Verder is hij goed bekend met nieuwe wetgeving in de gezondheidszorg, zoals Wkkgz, Wmo 2015, Wlz, Jeugdwet, Wvggz en Wzd.

Lidewij Bergsma (uit dienst)

Advocaat

Lidewij Bergsma is sinds 2017 als advocaat gespecialiseerd in het gezondheidsrecht. In haar dagelijkse praktijk houdt Lidewij zich bezig met het adviseren van en procederen namens zorgaanbieders en individuele zorgverleners op het gebied van medisch tuchtrecht, medisch strafrecht, privacy in de gezondheidszorg, handhavingskwesties en farmaceutisch recht.

Marloes Roetert Steenbruggen-Hulshof

Advocaat - Senior

Marloes Roetert Steenbruggen-Hulshof is sinds juli 2016 werkzaam als advocaat gezondheidsrecht op de sectie Gezondheidszorg van Dirkzwager. Marloes heeft zich binnen het gezondheidsrecht specifiek gespecialiseerd in (onder meer) het patiëntenrecht, de klacht- en kwaliteitswetgeving, de gedwongen zorgwetgeving en het privacyrecht. Ook heeft zij veel kennis op het gebied van het sociaal domein. Marloes maakt bovendien deel uit van het privacyteam en cybersecurity team van Dirkzwager, waarin zij haar kennis op het gebied van het gezondheidsrecht combineert met haar kennis op het gebied van privacy en cybersecurity.

Deel dit event

Breng dit event onder de aandacht van andere geïnteresseerden!

Komende events