1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
4 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 5

Branchevereniging geen belanghebbende bij marktanalysebesluit NZa

Eind december 2020 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan Emergis, een grote ggz-instelling, een contracteerverplichting en een transparantieverplichting opgelegd omdat Emergis aanmerkelijke marktmacht zou hebben. De Vereniging Geestelijke Gezondheidszorg Nederland (VGGN) heeft tegen dit besluit beroep ingesteld om een ongunstig precedent voor haar leden te voorkomen. Het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde in de uitspraak van 16 maart 2021 echter dat de VGGN geen belanghebbende is bij het besluit van de NZa.

Hof 's-Hertogenbosch oordeelt over omzetplafond en cessieverbod

In een kort geding procedure bij het Gerechtshof 's-Hertogenbosch kwam de vraag aan de orde hoeveel vrijheid een zorgverzekeraar heeft bij het maken van contractsafspraken en of - wanneer géén contract wordt gesloten - het hanteren van een cessieverbod toelaatbaar is. Het Hof oordeelde in een uitspraak van 7 januari 2020 dat het een zorgverzekeraar in beginsel vrij staat een omzetplafond in contracten op nemen en dat ook het hanteren van een cessieverbod toelaatbaar is.

Ministerie van VWS miskent effecten en rol cessieverbod

Dit jaar hanteren bijna alle zorgverzekeraars een cessieverbod en een verbod op directe betaling op rekening van de zorgaanbieder. Dit leidt niet alleen tot verspilling van duizenden euro’s aan zorggeld, maar ook tot grote problemen voor zorgaanbieders en patiënten. Het ministerie van VWS lijkt totaal geen zicht te hebben op de gevolgen die het cessieverbod heeft voor de marktverhoudingen.

Eerste hulp voor zorgaanbieders: materiële controle

In de reeks ‘Eerste hulp voor zorgaanbieders’ bespreken we thema’s waar zorgaanbieders in de praktijk veel mee te maken hebben. In dit artikel staat de materiële controle door zorgverzekeraars centraal. Hoe verloopt zo’n controle? Is een zorgaanbieder verplicht om mee te werken? En wat als de zorgaanbieder het niet eens is met de uitkomsten? Je leest het in dit artikel.

Update: proefproces over vrije artsenkeuze

Op 12 november 2018 heeft de mondelinge behandeling plaatsgevonden in de procedure die de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze is gestart over het recht op vrije artsenkeuze als bedoeld in artikel 13 Zvw. De vier grootste zorgverzekeraars van Nederland (VGZ, Menzis, Zilveren Kruis en CZ) verweerden zich. De uitspraak volgt naar verwachting op 1 februari 2019. Inmiddels mengt ook Den Haag zich in het debat.