1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 9184

Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen 2024–2029

Flexwoningen bieden een snelle oplossing voor het woningtekort in Nederland. Het tijdelijke karakter maakt investeerders echter huiverig vanwege onzekerheid over rendement na de exploitatieperiode. Vooral in het sociale segment resulteert dit in een gebrek aan investeringen. Om dit aan te pakken heeft de wetgever de Regeling tegemoetkoming herplaatsing flexwoningen 2024–2029 geïntroduceerd. Deze regeling voorziet erin de herplaatsing- en financiële risico’s van DAEB flexwoningen te mitigeren.

Prejudiciële vragen aan de Hoge Raad over oneerlijk (proces)kostenbeding

Eerder schreven we u al over de mogelijke gevolgen van de uitspraken waarin werd geoordeeld dat de overeengekomen huurverhogingsbedingen bij woonruimte oneerlijk zijn. Dit vormde uiteindelijk aanleiding om prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad. In een recente zaak van de rechtbank Amsterdam is opnieuw de vraag aan de orde gekomen of een specifiek beding uit de huurovereenkomst oneerlijk is, namelijk een beding dat ziet op gerechtelijke kosten.

De verplaatsing van een in Nederland gevestigd Europees hoofdkantoor: hoeveel rechten heeft de Nederlandse ondernemingsraad?

De verplaatsing van het Europese hoofdkantoor van Sabic naar Amsterdam ondanks negatief advies van lokale ondernemingsraden roept vragen op over de invloed van lokale medezeggenschap in een internationale context. Ondanks beperkte invloed op strategische besluiten, bleek de inbreng van de Nederlandse ondernemingsraad cruciaal voor de randvoorwaarden van de uitvoering. Dit artikel onderzoekt de delicate balans tussen lokale inspraak en mondiale bedrijfsbeslissingen, en de impact op werknemersbelangen.

Verplichting realiseren scootmobielstalling voor eigenaar-verhuurders?

Eigenaar-verhuurders krijgen in toenemende mate te maken met verzoeken van bewoners/gebruikers om scootmobielen te kunnen plaatsen in gemeenschappelijke ruimtes. Bij het behandelen van deze verzoeken dient een eigenaar-verhuurder erop bedacht te zijn dat zij dienen te voldoen aan specifieke (brandveiligheids)regelgeving. Het stallen van scootmobielen geeft een verhoogd risico op brand en vormt mogelijk een obstakel om te vluchten bij brand. Op grond van regelgeving kunnen eigenaar-verhuurders daarom gehouden zijn om een scootmobielstalling te realiseren. In dit artikel geven wij een overzicht van de relevante regelgeving.

Het werkgeversauteursrecht binnen het wetenschappelijk onderwijs

Recent hebben Nederlandse universiteiten via de werkgroep Werkgeversauteursrechten van UNL (Universiteiten van Nederland) hun beleid met betrekking tot het werkgeversauteursrecht onder de loep genomen. Beoordeeld is of Nederlandse universiteiten tot een uniform beleid kunnen komen met betrekking tot de auteursrechten op door hun medewerkers vervaardigd werken. Uit het onderzoeksrapport volgt dat het niet haalbaar is om het beleid van universiteiten ten aanzien van werkgeversauteursrecht op korte termijn volledig gelijk te trekken voor alle wetenschappelijke werken. Dat betekent dat universiteiten vooralsnog verschillende standpunten innemen over de vraag of auteursrechten op bepaalde wetenschappelijke werken aan de universiteit toekomen, of aan de wetenschappelijk medewerker. Wel zullen de universiteiten hun beleid voor alle typen wetenschappelijk werk nader gaan verduidelijken.

Bodemvervuiling en vastgoedcontracten: de doelomschrijving van het vastgoed

In geval van verkoop of verhuur van onroerend goed nemen partijen vaak een doelomschrijving op. Zo wordt in de meest gangbare modelovereenkomsten bij woonhuizen opgenomen dat het verkochte geschikt moet zijn voor normaal gebruik als woning. Bij commercieel onroerend goed lopen de omschrijvingen uiteen van bijvoorbeeld industrie tot woningbouw of van agrarisch tot kantoor. Wat misschien kan overkomen als een plichtmatige invuloefening, heeft in de praktijk wel degelijk waarde. Dit geldt helemaal wanneer er sprake is van bodemverontreiniging en de vraag speelt of het verkochte wel geschikt is voor dat omschreven doel. In dat geval is het ook aan te bevelen om zo specifiek mogelijk te zijn. Het belang van deze juiste omschrijving wordt geïllustreerd in een recente zaak van de Rechtbank Den Haag waarin een procedure werd gevoerd over de afgegeven garanties door de verkoper ten aanzien van het gebruik van het verkochte perceel. De rechtbank gaat in op de vraag wat over en weer verwacht mag worden ten aanzien van het normale gebruik van het perceel.

Tellen inkomsten uit zwart werk mee bij begroten verlies aan verdienvermogen?

De Hoge Raad heeft in het arrest van 12 april 2024 geoordeeld over de vraag of bij de begroting van schade wegens verlies aan verdienvermogen rekening gehouden mag worden met inkomsten uit zwart werk die de benadeelde verrichtte voor de aansprakelijkheidvestigende gebeurtenis. Het antwoord luidt: "ja"', onder een aantal voorwaarden, die ik hierna uiteenzet.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in maart 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd), zorginkoop, sociaal domein, bekostiging, vastgoed, IT en privacy) die in de maand maart 2024 is gepubliceerd.

1 2 3 4 5 6
...
766