1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Aanpassing arbeidsvoorwaarde pensioen

Aanpassing arbeidsvoorwaarde pensioen

Op donderdag 25 september 2014 gaf Henk Hoving een presentatie over “Aanpassing arbeidsvoorwaarde pensioen” tijdens het seminar van Dirkzwager en AON over de impact van de nieuwe pensioenregels per 1 januari 2015, in Papendal (bij Arnhem). De doelgroep was met name bedrijven met een zogenaamde verzekerde regeling. Dit wil zeggen dat deze bedrijven hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een pensioenverzekeraar (en dus niet een pensioenfonds). Mart Vreven (Chief Broking Officer) van AON...
Leestijd 
Auteur artikel Henk Hoving
Gepubliceerd 01 oktober 2014
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Op donderdag 25 september 2014 gaf Henk Hoving een presentatie over “Aanpassing arbeidsvoorwaarde pensioen” tijdens het seminar van Dirkzwager en AON over de impact van de nieuwe pensioenregels per 1 januari 2015, in Papendal (bij Arnhem). De doelgroep was met name bedrijven met een zogenaamde verzekerde regeling. Dit wil zeggen dat deze bedrijven hun pensioenregeling hebben ondergebracht bij een pensioenverzekeraar (en dus niet een pensioenfonds). Mart Vreven (Chief Broking Officer) van AON Hewitt (te Rotterdam) ging in op de inhoudelijk aanpassingen van het zogenaamde Witteveen kader per 1 januari 2015. Kort gezegd worden de opbouwpercentages drastisch verlaagd, bijvoorbeeld voor een middelloonregeling tot 1,875% (thans 2,15%) van de pensioengrondslag. Daarnaast mag nog maar tot een jaarsalaris van € 100.000,-- fiscaal gefacilieerd pensioen opgebouwd worden.

Henk Hoving behandelde de marsroute voor het aanpassen van de arbeidsvoorwaarde pensioen. Vrijwel alle pensioenregelingen zullen per 1 januari 2015 moeten worden aangepast in verband met de aangescherpte fiscale regels. Hiertoe is een goed inzicht in de oude en nieuwe regels, maar ook in de huidige pensioenregeling vereist. Bij verzekerde regelingen is uitgangspunt dat de werkgever met alle werknemers overleg voert en hun individuele instemming verkrijgt met de per 1 januari 2015 in te voeren nieuwe pensioenregeling. Indien er een OR is, moet deze bij het wijzigingstraject betrokken worden en instemming geven (artikel 27, lid 1 sub a WOR).

Het door hem bepleite stappenplan ziet er als volgt uit:

  • Ken uw eigen pensioenregeling, betrek hierbij de pensioenuitvoerder.

  • Wat moet er wijzigen op grond van de nieuwe fiscale regels per 1 januari 2015?

  • Wat wilt u compenseren binnen/buiten de pensioenregeling?

  • Indien geen compensatie: krijgt u dit verkocht? Bestaat hiertoe noodzaak?

  • Betrek de OR erbij: informeren en communiceren.

  • Maak afspraak met OR over stappenplan, over instemmingstraject OR en individuele medewerkers.

  • Personeelsbijeenkomst.

  • Afronding instemming OR.

  • Vastlegging instemming individuele medewerkers: schriftelijk.

  • Werkt piepsysteem? Hangt ervan af.


Via deze kennisportal bent u de afgelopen maanden frequent geïnformeerd over de ingrijpend wijzigingen die pensioenregelingen per 1 januari 2014 en opnieuw per 1 januari 2015 (moeten) ondergaan. De tijd dringt voor ondernemers die nog geen concrete stappen hebben gezet om de pensioenregeling tijdig voor 1 januari 2015 te wijzigen. De pensioenspecialisten van Dirkzwager hebben veel kennis van en ervaring over het wijzigen van de arbeidsvoorwaarden pensioen en zijn u graag van dienst.