1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Advocaat-Generaal bevestigt 2% tarief overdrachtsbelasting bij kantoortransformaties

Advocaat-Generaal bevestigt 2% tarief overdrachtsbelasting bij kantoortransformaties

In een nog bij de Hoge Raad lopende procedure bevestigt Advocaat-Generaal Ettema, dat bij transformaties van kantoren naar woningen het lage (2%) tarief in de overdrachtsbelasting van toepassing is.
Leestijd 
Auteur artikel Jondalar van Heugten
Gepubliceerd 01 augustus 2019
Laatst gewijzigd 02 augustus 2019

Wij hebben u in onze blog van 24 september 2018 geïnformeerd dat op basis van de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag van 21 september 2018 bij transformaties van kantoren naar woningen, eerder een beroep kan worden gedaan op het 2%-tarief in de overdrachtsbelasting.

De procedure wordt gevoerd door Gerton Rademaker van ons kantoor. Hij voert de procedure namens de projectontwikkelaar.

De staatssecretaris van Financiën is in cassatie gegaan tegen deze uitspraak.

Advocaat-Generaal Ettema heeft in een lezenswaardige (nog niet gepubliceerde) conclusie van 26 juli jl. de Hoge Raad in overweging gegeven het beroep in cassatie ongegrond te verklaren.

Het is nu wachten op het eindoordeel van de Hoge Raad. Indien de Hoge Raad de conclusie van de Advocaat-Generaal overneemt, staat definitief vast dat het 2% tarief bij kantoortransformaties veel eerder van toepassing is.

Wij houden u uiteraard op de hoogte.

Belang voor de vastgoedpraktijk

De uitkomst van deze procedure is met name interessant voor projectontwikkelaars. Door als projectontwikkelaar bij de aan- en verkoop van transformatieprojecten de juiste keuzes en afspraken te maken kan het projectresultaat worden verhoogd vanwege een lagere belastingdruk.

Onze fiscaal specialisten Gerton Rademaker, Cuno Wittrock en Jondalar van Heugten hebben enige maanden geleden een rekentool voor projectontwikkelaars opgezet en weten als geen ander op welke wijze projectontwikkelaars vastgoedtransacties zouden moeten vorm geven om het optimale projectresultaat te behalen.

Neem in een vroeg stadium contact met hen op en laat u voorrekenen hoe waardevol hun expertise is voor uw vastgoedpraktijk.