1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Buitenlandse ondernemingen kunnen in Nederland worden beboet voor overtreding van de Arbeidstijdenwet

Buitenlandse ondernemingen kunnen in Nederland worden beboet voor overtreding van de Arbeidstijdenwet

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is volgens de Raad van State niet alleen bevoegd om op Nederlands grondgebied te controleren of de buitenlandse werknemers van een buitenlandse vennootschap de in Nederland voorgeschreven arbeidstijden aanhouden maar ook bevoegd om op grond van de Arbeidstijden wet (Atw) boetes op te leggen als er geen registratie van de arbeids- en rusttijden van de betrokken werknemers kan worden getoond.In de uitspraak van 20 november 2013 overweegt de Raad...
Leestijd 
Auteur artikel Buby den Heeten
Gepubliceerd 24 december 2013
Laatst gewijzigd 16 april 2018
De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is volgens de Raad van State niet alleen bevoegd om op Nederlands grondgebied te controleren of de buitenlandse werknemers van een buitenlandse vennootschap de in Nederland voorgeschreven arbeidstijden aanhouden maar ook bevoegd om op grond van de Arbeidstijden wet (Atw) boetes op te leggen als er geen registratie van de arbeids- en rusttijden van de betrokken werknemers kan worden getoond.

In de uitspraak van 20 november 2013 overweegt de Raad van State:

Niet in geschil is dat de minister bevoegd is op Nederlands grondgebied te controleren of de werknemers van een Poolse werkgever de voorgeschreven arbeidstijden aanhouden. De Atw is van toepassing op alle arbeid die in Nederland wordt verricht, ongeacht het recht dat de arbeidsovereenkomst beheerst. Nu voorts de controle heeft plaatsgevonden op Nederlands grondgebied, heeft de rechtbank terecht overwogen dat de vraag of de Atw extraterritoriale werking heeft in dit geval niet aan de orde is. Daarbij heeft de rechtbank terecht in aanmerking genomen dat appellante alleen een brief is geschreven om haar in staat te stellen te voldoen aan de verplichting om een registratie te tonen nu deze in Nederland niet getoond kon worden. Een controle in Polen is hier aldus niet aan de orde.

Vaststaat dat appellante bij een controle op Nederlands grondgebied geen registratie kon tonen of op een later moment heeft getoond van de arbeids- en rusttijden van haar werknemers. Doordat appellante geen registratie heeft overgelegd over de gevraagde periode, kon niet worden gecontroleerd of de bepalingen van de Atw door haar zijn nageleefd. Derhalve bestond de bevoegdheid om haar een boete op te leggen wegens overtreding van artikel 4:3, eerste lid, van de Atw.

Mocht u zaken doen met buitenlandse vennootschappen die in Nederland medewerkers ter beschikking stellen, let dan goed op of in de algemene voorwaarden geen bepaling is opgenomen waardoor u uiteindelijk moet opdraaien voor de boete. Ook is het verstandig in de overeenkomst afspraken te maken over  registratieverplichtingen, twewerkstellingsvergunningen etc. omdat u anders zelf ook risico loopt beboet te worden, bijvoorbeeld op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen.