De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Co-schap kaakchirurgie geen arbeid in de zin van de Wet arbeid vreemdelingen

Co-schap kaakchirurgie geen arbeid in de zin van de Wet arbeid vreemdelingen

In een principiële zaak voor de Radboud Universiteit heeft de Raad van State beslist dat voor een co-schap door een Iraanse tandheelkundestudente, die in afwachting was van een verblijfsvergunning, geen tewerkstellingsvergunning op grond van de Wet arbeid vreemdelingen noodzakelijk was. De Radboud Universiteit heeft dit bekendgemaakt in het onderstaande persbericht.Geen tewerkstellingsvergunning nodig voor co-schapDatum bericht: 5 april 2012De Radboud Universiteit Nijmegen hoeft de boete van...
Auteur artikelBuby den Heeten
Gepubliceerd05 april 2012
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
In een principiële zaak voor de Radboud Universiteit heeft de Raad van State beslist dat voor een co-schap door een Iraanse tandheelkundestudente, die in afwachting was van een verblijfsvergunning, geen tewerkstellingsvergunning op grond van de Wet arbeid vreemdelingen noodzakelijk was. De Radboud Universiteit heeft dit bekendgemaakt in het onderstaande persbericht.

Geen tewerkstellingsvergunning nodig voor co-schap


Datum bericht: 5 april 2012

De Radboud Universiteit Nijmegen hoeft de boete van € 9.500 die de arbeidsinspectie in 2007 oplegde niet te betalen. Dat concludeert de Raad van State. Een Iraanse student tandheelkunde, die in afwachting was van een verblijfsvergunning, zou in het kader van haar co-schappen arbeid hebben verricht bij het Amphia Ziekenhuis in Breda. Volgens de arbeidsinspectie zou de universiteit daarvoor een tewerkstellingvergunning hebben moeten aanvragen. Maar volgens de Raad van State was dat niet nodig.

Volgens de uitspraak van de Raad van State op 4 april 2012 draagt de co-assistent niet bij tot een grotere productiecapaciteit van het ziekenhuis. De student wordt namelijk niet ingezet ter vervanging van een arts of verpleegkundige. Een student die co-schappen loopt, doet dat onder direct toezicht en verantwoordelijkheid van de behandelend arts. Bovendien krijgen co-assistenten geen vergoeding van het ziekenhuis, maar het ziekenhuis krijgt  een vergoeding van de opleiding voor het begeleiden van de co-schappen. Daarom is er geen sprake van het verrichten van arbeid in de zin van de Wet arbeid vreemdelingen en hoefde er dus geen vergunning te worden aangevraagd.
In dit geval ging het om een drie weken durend co-schap om kennis te maken met kaakchirurgie in een groot algemeen ziekenhuis. De student assisteerde bij het uitvoeren van behandelingen, verrichtte ‘kleine' activiteiten zoals het toedienen van verdovingen en  informeerde  patiënten over de beoogde behandeling.
Voor de Radboud Universiteit was dit een principiële zaak. De advocaat van de Radboud Universiteit, mr. Den Heeten van Dirkzwager heeft steeds betoogd dat het co-schap volledig is gericht op onderwijs. Co-schappen vormen een wezenlijk onderdeel van de opleiding. Zonder co-schappen kan een student niet afstuderen.
De uitspraak van de Raad van State, in hoger beroep, is definitief.