Zoeken
  1. De auteursrechtelijke bescherming van meubels in de praktijk

De auteursrechtelijke bescherming van meubels in de praktijk

De bescherming van meubels is eenvoudig via het auteursrecht te realiseren. Tafels, stoelen, kasten, lampen en dergelijke zijn namelijk al snel auteursrechtelijk beschermd. Bovendien, wanneer de totaalindruk van het nabootsende meubel op het origineel lijkt, is de conclusie auteursrechtinbreuk ook snel te trekken.Dat het auteursrecht een krachtig wapen is in de strijd tegen namaak, wordt geïllustreerd door een recente uitspraak van Piet Hein Eek tegen een oud-werknemer van hem. Deze wordt ver...
Auteur artikelJoost Becker
Gepubliceerd29 januari 2014
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
De bescherming van meubels is eenvoudig via het auteursrecht te realiseren. Tafels, stoelen, kasten, lampen en dergelijke zijn namelijk al snel auteursrechtelijk beschermd. Bovendien, wanneer de totaalindruk van het nabootsende meubel op het origineel lijkt, is de conclusie auteursrechtinbreuk ook snel te trekken.

Dat het auteursrecht een krachtig wapen is in de strijd tegen namaak, wordt geïllustreerd door een recente uitspraak van Piet Hein Eek tegen een oud-werknemer van hem. Deze wordt veroordeeld om de inbreuk op de auteursrechten die Eek heeft op verschillende ontwerpen te staken en gestaakt te houden. De verschillen die er zijn tussen de door hem vervaardigde meubels en die van Eek zijn onvoldoende om van een andere totaalindruk te kunnen spreken, aldus het vonnis. Waar wel verschillen zijn op te merken, oordeelt de rechter als volgt:
"4.4. Wat betreft de ronde variant van de "afvaltafel plaatmateriaal" geldt het volgende. De ronde vorm is, zoals gedaagde terecht heeft opgeworpen, niet in de ontwerpen van Eek terug te vinden. Duidelijk is echter wel dat het blad van de tafel van gedaagde en de bewerking daarvan geënt zijn op de stijl van Eek. De door Eek ontworpen tafel met een op tegels lijkend blad, gelakt in hoogglans, heeft een eigen, oorspronkelijk karakter en draagt het persoonlijk stempel van de maker. Deze eigenschappen van de tafel komen dus voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking. Ook als een tafel met deze typische kenmerken in een andere vorm wordt gemaakt, dan nog behoudt deze het eigen oorspronkelijke karakter en het  persoonlijke stempel van de maker. Met de vervaardiging en verhandeling van de ronde variant van deze tafel maakt gedaagde dus eveneens inbreuk op het auteursrecht van Piet Hein Eek B.V. en Eek."

Dat de inbreuk mogelijk op kleine schaal plaatsgevonden heeft, maakt volgens de rechter niet dat er geen veroordelingen kunnen worden opgelegd. Eek mag zich ervan verzekeren "dat namaak in de toekomst niet meer zal plaatsvinden" en heeft dus belang bij door de rechter op te leggen verboden op auteursrechtinbreuk via deze procedure.

Joost Becker, advocaat auteursrecht