De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

 1. Home
 2. Kennis
 3. Artikelen
 4. Flexibele arbeid in verkiezingsprogramma’s: sprookjes ontmaskerd….

Flexibele arbeid in verkiezingsprogramma’s: sprookjes ontmaskerd….

De wereld op zijn kop ervaren kan niet alleen in de attractie Villa Volta in de Efteling. Een bestudering van de verkiezingsprogramma’s kan ook een soortgelijk duizelingwekkend gevoel geven. Het onderwerp ‘Werk’ komt in nagenoeg alle verkiezingsprogramma’s terug, behalve in het programma van de PVV. Het zal best lastig zijn om alle thema’s te dekken op het moment dat je niet meer dan één A4 wilt besteden.Binnen het onderwerp Werk is ook de veelbesproken positie van de zpp’er een actueel agend...
Auteur artikel Renate Peijs-Schoester (uit dienst)
Gepubliceerd 02 maart 2017
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Leestijd 
De wereld op zijn kop ervaren kan niet alleen in de attractie Villa Volta in de Efteling. Een bestudering van de verkiezingsprogramma’s kan ook een soortgelijk duizelingwekkend gevoel geven. Het onderwerp ‘Werk’ komt in nagenoeg alle verkiezingsprogramma’s terug, behalve in het programma van de PVV. Het zal best lastig zijn om alle thema’s te dekken op het moment dat je niet meer dan één A4 wilt besteden.

Binnen het onderwerp Werk is ook de veelbesproken positie van de zpp’er een actueel agendapunt. Nu de economie weer langzaam aantrekt, lijkt een groot aantal politieke partijen de positie van de zzp’er te willen verbeteren door schijnzelfstandigheid aan te pakken en het (indirect) verplicht stellen van verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid en deelname aan pensioen. Vanuit sociaal oogpunt klinkt dit niet verkeerd, maar is een zzp’er geen ondernemer die dit soort zaken juist zelf mag regelen? Is dit geen inperking van ondernemersvrijheid? En is het opleggen van verzekeringen en pensioenen (zoals die gelden bij werknemers) aan zzp’ers eigenlijk niet de wereld op zijn kop?

Feitelijk is de politieke vraag die wordt beantwoord: willen wij meer of minder zzp’ers? En het antwoord lijkt niet zo heel overtuigend te zijn: minder!?

Hieronder volgt per politieke partij een kort overzicht van de voorgenomen maatregelen ten aanzien van de positie van de zzp’er. En zoals alle sprookjes beginnen:

Er was eens……

een PVDA …

 • minimumloon inclusief compensatie voor sociale verzekeringen voor alle zpp’ers;

 • een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zzp’ers;

 • verbetering van arbeidsrechtelijke bescherming, zoals arbeidsomstandigheden, arbeidstijden, sociale zekerheid, etc.


Voor de zzp’ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt zouden deze maatregelen wellicht omarmd kunnen worden. Maar hoe zit het met de ondernemersvrijheid? En wat te doen voor de zzp’er aan de bovenkant van de arbeidsmarkt waarvan het uurloon meermalen hoger ligt dan het gebruikelijke uurloon? Moeten die ook verplicht deelnemen aan verzekeringen? En behoeven die ook verdergaande bescherming ten aanzien van arbeidsomstandigheden en arbeidstijden? Of hebben we het dan niet meer over bescherming, maar over solidariteit en kan het niet zo zijn dat één van de zeven dwergen een gouden muts draagt in plaats van zijn centen te besteden aan zaken als verzekeringen en voorzieningen?

 • “Werknemerskorting” analoog aan de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers.


Met deze maatregel wordt getracht het (ogenschijnlijke) financiële voordeel van zzp’ers te verminderen, opdat het zelfstandige bestaan minder aantrekkelijk wordt en eerder wordt gekozen voor werknemerschap. Dit lijkt mij een Villa Volta-maatregel. Kennelijk wil de PVDA minder zzp’ers in Nederland. En om dit minder aantrekkelijk te maken, wordt er geld aan werknemers gegeven. Overigens is onduidelijk wie dit gaat betalen en of deze (kostenverhogende) maatregel effect gaat hebben. De zelfstandigenaftrek is vaak niet de enige reden waarom gekozen wordt voor ondernemerschap. De aanpak van (schijn)zelfstandigheid kent ook een financiële achtergrond.

een VVD …

 • Zzp’ers moeten zelf kunnen bepalen waarvoor en hoe hij zich wil verzekeren. Daarvoor is de zelfstandigenaftrek.


Maar wat als die zelfstandigentrek daarvoor niet wordt gebruikt, omdat de zzp’er deze aftrek nodig heeft om zijn dagelijkse onderhoud te kunnen voorzien? Sprookjes in hun originele vorm hebben vaak wat sinisters en gruwelijks. De VVD gaat voor de moderne versie, waarin alles mooi zou kunnen zijn en iedereen altijd de beste keuzes maakt.

 • De Belastingdienst moet zekerheid en duidelijkheid bieden en schijnzelfstandigheid aanpakken, maar echte ondernemers niet in de weg zitten.


Volgens mij is dit iets wat iedere partij nastreeft en staatssecretaris Wiebes de nodige hoofdpijn bezorgt. De prangende vraag is alleen hoe dit te bereiken?

een CDA …

 • één basisverzekering voor ziekte en arbeidsongeschiktheid voor alle werkenden, te weten zowel werknemers als zzp’ers als uitzendkrachten.


Klinkt logisch, iedereen verzekerd bij de sociale verzekeringsbank! Maar over de praktische uitvoerbaarheid en haalbaarheid wordt niets vermeld. Bovendien komt hier ook de ondernemersvrijheid van de zzp’er weer om de hoek kijken.. knibbel knabbel knijt, wie knabbelt er aan mijn ondernemingsvrijheid?

een D66 …

 • mogelijkheid voor zzp’ers om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en sparen voor pensioen (bij oude pensioenfonds of nieuwe pensioenvoorziening), doch uitsluitend op basis van vrijwilligheid;

 • er komt een simpele opvolger van de VAR: een zogenoemde zelfstandigenverklaring, waarbij voor minder bureaucratie wordt gekozen.


De laatste maatregel is in de categorie: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Geen idee hoe D66 dit denkt vorm te geven, maar het bekt in ieder geval ‘GOED’ en zo’n vleugje nostalgie werkt fantastisch in een sprookje.

een Groenlinks …

 • aanpassing van fiscale faciliteiten voor zzp’ers in samenhang met minimumniveau van verplichte collectieve arbeidsongeschiktheidsvoorziening;

 • zzp’er en de flexwerker kunnen gemakkelijker sparen voor pensioen.


Wat houdt aanpassingen van fiscale faciliteiten precies in? Wordt de zelfstandigenaftrek of MKB-vrijstelling geschrapt in ruil voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering? En geldt dit dan voor iedereen, ook voor de zzp’er die aan de bovenkant van de arbeidsmarkt zit die zijn zaakjes prima heeft geregeld en/of juist bewust heeft gekozen om deze zaken zelf en naar eigen in zicht te regelen? Voor hen kan de regering nog wel eens de grote boze wolf worden.

en geen PVV …

To be continued…