De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Grensoverschrijdende detachering: Waar moet u als werkgever rekening mee houden bij de inzet van Europese werknemers?

Grensoverschrijdende detachering: Waar moet u als werkgever rekening mee houden bij de inzet van Europese werknemers?

Detachering van Europese werknemers komt in toenemende mate voor. Toch zijn de huidige spelregels voor grensoverschrijdende detachering, vastgelegd in onder andere de Detacheringsrichtlijn, niet altijd bekend bij werkgevers. Net als dat werkgevers er niet altijd mee bekend zijn dat al snel sprake is van een vorm van detachering. Het gaat hier namelijk niet alleen om uitzending maar ook om contracting en intra-concernuitlening.Daar komt nog bij dat Raad van Ministers EU op 23 oktober 2017 een...
Leestijd 
Auteur artikel Jaleesa van den Hof
Gepubliceerd24 oktober 2017
Laatst gewijzigd16 april 2018
 
Detachering van Europese werknemers komt in toenemende mate voor. Toch zijn de huidige spelregels voor grensoverschrijdende detachering, vastgelegd in onder andere de Detacheringsrichtlijn, niet altijd bekend bij werkgevers. Net als dat werkgevers er niet altijd mee bekend zijn dat al snel sprake is van een vorm van detachering. Het gaat hier namelijk niet alleen om uitzending maar ook om contracting en intra-concernuitlening.

Daar komt nog bij dat Raad van Ministers EU op 23 oktober 2017 een akkoord heeft bereikt over het voorstel tot herziening van de Detacheringsrichtlijn. Dit akkoord beoogt gelijke arbeidsvoorwaarden, voor gelijk werk op dezelfde locatie te realiseren. In dit artikel licht ik de inhoud van dit akkoord toe. Als deze wijziging ook het Europees Parlement overleeft, zal het speelveld van internationale arbeidsrelaties er wezenlijk anders uit komen te zien.

Het is van belang dat u als werkgever op de hoogte bent van zowel de huidige spelregels als de (verwachte) toekomstige spelregels. Waar moet u op letten als u met een internationale werknemer een dienstverband aangaat? En vooral: wat is vanuit arbeidsrechtelijk perspectief de meest gunstige detacheringsconstructie, waarbij u als werkgever de minste risico’s loopt? Nu kan ik me goed voorstellen dat het voor u als werkgever moeilijk is om alle regels te kennen, het is immers een warboel van regeltjes. Vandaar dat ik voor u als werkgever de spelregels aangaande grensoverschrijdende detachering inzichtelijk heb proberen te maken.

Ga voorbereid een Europese arbeidsrelatie aan, lees of download hier het eBook waarin ik alle regels toelicht.

Jaleesa van den Hof