De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. In 2019 nieuwe tarieven voor merken en modellen

In 2019 nieuwe tarieven voor merken en modellen

Onlangs heeft het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) nieuwe tarieven vastgesteld voor het deponeren van merken en modellen. De nieuwe tarieven zullen gelden vanaf 1 januari 2019 en bevatten grote wijzigingen ten opzichte van de huidige tarieven. Hieronder zullen de tarieven kort worden toegelicht.
Auteur artikelChristel Jeunink
Gepubliceerd11 oktober 2018
Laatst gewijzigd11 oktober 2018
Leestijd 

Merkdepots

Op dit moment geldt een vast tarief voor de registratie van een merk in drie waren- en/of dienstklassen. Omdat merkhouders hun merken voor een veelvoud aan klassen registreren en het register hierdoor volloopt met brede merkregistraties, heeft het BOIP gekozen voor een grote wijziging in de tarievenstructuur. Met ingang van 1 januari 2019 gaat het BOIP een tarief per klasse hanteren. Daarbij geldt dat de tweede klasse een stuk goedkoper zal zijn dan de eerst gekozen klasse. De derde klasse zal daarentegen een stuk kostbaarder zijn dan de tweede klasse. Hiermee hoopt het BOIP te bewerkstelligen dat merken effectiever geregistreerd worden.

Door per klasse een tarief te rekenen, kunnen merken vanaf 1 januari 2019 per klasse vernieuwd worden.

Modeldepots


De tarievenstructuur voor modeldepots zal per 1 januari 2019 vereenvoudigd worden. In het huidige systeem geldt dat per gedeponeerde afbeelding van een model een tarief in rekening wordt gebracht door het BOIP. Vanaf 1 januari 2019 zal er één tarief per modelregistratie gelden en wordt niet meer per afbeelding een bedrag in rekening gebracht. Er zijn verder nieuwe tarieven vastgesteld voor modeldepots. Deze nieuwe tarieven zijn gebaseerd op de (gemiddelde) inkomsten van de bestaande modeldepots (welke inkomsten afhangen van het aantal afbeeldingen per modeldepot).

Algemene tariefverhoging voor merken en modellen

Verder geldt dat alle tarieven met 1,5% verhoogd worden met ingang van 1 januari 2019.

Heeft u vragen over het registreren en/of het handhaven van uw merkrechten, neem dan contact op met Christel Jeunink, specialist merkenrecht. 

Beoordeel dit artikel