1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Na open access nu ook "Open Product"

Na open access nu ook "Open Product"

In navolging van open (creative commons) licenties, biedt Open Product License (openproduct.cc - een Engels initiatief) een licentie voor ontwerpers van producten die niet bestemd zijn voor commerciële exploitatie, de zogenoemde "Open Product-licentie". Op de website van Open Product staat onder meer informatie over welke licenties kunnen worden afgesloten, tegen welke voorwaarden en door welke licentiehouders.Volgens de website zijn er twee soorten licenties: de Public Domain licentie of de...
Leestijd 
Auteur artikel Joost Becker
Gepubliceerd 05 juli 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
In navolging van open (creative commons) licenties, biedt Open Product License (openproduct.cc - een Engels initiatief) een licentie voor ontwerpers van producten die niet bestemd zijn voor commerciële exploitatie, de zogenoemde "Open Product-licentie". Op de website van Open Product staat onder meer informatie over welke licenties kunnen worden afgesloten, tegen welke voorwaarden en door welke licentiehouders.

Volgens de website zijn er twee soorten licenties: de Public Domain licentie of de Attribution licentie. Onder de eerste licentie kunnen licentiehouders in beginsel iedere handeling met betrekking tot het gelicentieerde ontwerp (vrijelijk) verrichten; onder de tweede licentie moet bij het gebruik van het ontwerp het eerdere ontwerp en de documentatie worden doorgegeven. De licenties hebben een niet-commerciele inslag en virale werking, software is categorisch uitgesloten. De licentievoorwaarden zijn hier na te lezen.

Let op, Engels recht wordt van toepassing verklaard en de Engelse rechter wordt bevoegd verklaard. Dat kunnen redenen zijn voor Nederlandse ontwerpers niet voor deze nieuwe open standaard te kiezen. Echter, de belangrijkste reden om niet te kiezen voor open standaarden is dat ontwerpers met het toepassen van de Open Product-licentie geen munt kunnen slaan uit hun ontwerp. Daarvoor zijn licentiecontracten zonder open standaarden het meest geschikt. Daarmee heeft de ontwerper bovendien blijvende zeggenschap over het ontwerp, kan men de landen of marktsegmenten en branches waarvoor de licentie geldt uitkiezen, en wordt in beginsel een voortdurende (mate van) exclusiviteit aan de licentiehouder verschaft.