1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Ontslag na schelden op Facebook

Ontslag na schelden op Facebook

FeitenEen magazijnmedewerker met een kort dienstverband vraagt om een voorschot op zijn salaris. Dat voorschot krijgt hij niet, waarna hij zich op Facebook negatief uitlaat over zijn werkgever. De werknemer wordt hiervoor gewaarschuwd, maar plaatst kort daarna wederom een bericht op Facebook, waarvan de tekst luidt als volgt:“… wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegse nep wout je ken aan die...
Leestijd 
Auteur artikel Buby den Heeten
Gepubliceerd 27 maart 2012
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Feiten

Een magazijnmedewerker met een kort dienstverband vraagt om een voorschot op zijn salaris. Dat voorschot krijgt hij niet, waarna hij zich op Facebook negatief uitlaat over zijn werkgever. De werknemer wordt hiervoor gewaarschuwd, maar plaatst kort daarna wederom een bericht op Facebook, waarvan de tekst luidt als volgt:

“… wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegse nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s”

De werknemer wordt met deze uitlating geconfronteerd, waarbij hij toegeeft dat hij het bericht heeft geplaatst, dat hij volledig achter de uitlating stond en dat dit volgens hem onder de vrijheid van meningsuiting valt.

Daarmee is voor de werkgever de maat vol en de werkgever vraagt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden op grond van een dringende reden (dat wil zeggen een reden die ook een ontslag op staande voet had kunnen rechtvaardigen).

Vrijheid van meningsuiting?

In zijn uitspraak maakt de kantonrechter korte metten met alle argumenten van de werknemer. De kanton­rechter is van mening dat het bericht met vrijheid van meningsuiting niets te maken heeft en dat die vrijheid overigens wordt begrensd door de beginselen van zorgvuldigheid die een werknemer jegens zijn werkgever in acht hoort te nemen. Als goed werknemer had de werknemer dit bericht niet behoren te plaatsen.

Faceboek privédomein?

Ook het argument van de werknemer dat Facebook tot het privédomein van de werknemer behoort wordt door de kantonrechter gepasseerd. Het privékarakter van Facebook is betrekkelijk en dat geldt ook voor het begrip ‘vrienden op Facebook’. Door dit soort berichten te plaatsen bestaat ook de kans dat het bericht doorgestuurd wordt en dat anderen dan de ‘vrienden’ kennis kunnen nemen van het bericht in kwestie. Ook het feit dat de werknemer het bericht later heeft verwijderd, maakt de zaak niet anders.

Protocol social media

In deze zaak zullen maar weinig mensen eraan twijfelen dat de werknemer over de schreef is gegaan en dat ontslag in deze situatie een gepaste maatregel is. In andere situaties zal de zaak echter genuanceerder liggen.

Een goed social media protocol kan in dit soort situaties houvast bieden en kan ook ongewenste situaties voorkomen. Uiteraard staan wij u graag bij bij het opstellen van een dergelijk protocol.