1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Tariefdifferentiatie in de overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2021

Tariefdifferentiatie in de overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2021

In het op Prinsjesdag gepresenteerde Belastingplan 2021 is onder meer het Wetsvoorstel differentiatie overdrachtsbelasting gepresenteerd. Dit wetsvoorstel voorziet vanaf 1 januari 2021 in een wijziging van de tarieven overdrachtsbelasting met als doel de positie van de starters op de woningmarkt ten opzichte van de beleggers te verbeteren. De hoofdlijnen van het wetsvoorstel zijn als volgt.
Leestijd 
Auteur artikel Gerton Rademaker
Gepubliceerd 16 september 2020
Laatst gewijzigd 17 september 2020

• Een eenmalige vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt.
• Het verlaagde tarief van 2% geldt alleen nog voor de verkrijging van een woning door natuurlijke personen die  de verkregen woning als hoofdverblijf gaan gebruiken.
• Het algemene tarief geldt voor alle overige verkrijgingen en wordt verhoogd van 6% naar 8%.

De fiscalisten van Dirkzwager legal & tax hebben in het bijgevoegde memo de voorgestelde wijzigingen samengevat. Dit wetsvoorstel heeft grote gevolgen voor de vastgoedpraktijk. Vandaar dat de fiscalisten een (gratis) webinar presenteren op woensdag 23 september om 10:00 uur, hierbij wordt uitleg gegeven over de gevolgen van dit wetsvoorstel. Het webinar is toegankelijk voor relaties van Dirkzwager legal & tax en andere geïnteresseerden, u kunt zich hiervoor aanmelden via onze website.