De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Transitievergoeding na twee jaar ziekte wordt mogelijk geschrapt (1)

Transitievergoeding na twee jaar ziekte wordt mogelijk geschrapt

Voor veel werkgevers is dit een doorn in het oog: het betalen van een transitievergoeding na twee jaar ziekte. Ziekte van een werknemer was voor de invoering van de WWZ al een groot financieel risico, met name voor (kleine) MKB’ers, door de twee jaar lang durende loondoorbetalingsplicht en re-integratieverplichtingen (met bijbehorende kosten). Een transitievergoeding daarboven op gaat voor veel werkgevers echt te ver.  Om het betalen van een transitievergoeding na twee jaar ziekte te voorkome...
Leestijd 
Auteur artikel Renate Peijs-Schoester (uit dienst)
Gepubliceerd 09 maart 2016
Laatst gewijzigd 13 februari 2019
 
Voor veel werkgevers is dit een doorn in het oog: het betalen van een transitievergoeding na twee jaar ziekte. Ziekte van een werknemer was voor de invoering van de WWZ al een groot financieel risico, met name voor (kleine) MKB’ers, door de twee jaar lang durende loondoorbetalingsplicht en re-integratieverplichtingen (met bijbehorende kosten). Een transitievergoeding daarboven op gaat voor veel werkgevers echt te ver. 

Om het betalen van een transitievergoeding na twee jaar ziekte te voorkomen, kiest een groot deel van de werkgevers er thans voor om het dienstverband met een langdurig zieke werknemer slapend in stand te houden.  Een werkgever neemt hierbij dan het risico voor lief dat een werknemer zich op enig moment kan herstellen en zich weer voor het verrichten van arbeid kan melden.

Asscher heeft vandaag evenwel kenbaar gemaakt dat hij bereid is om met sociale partners in gesprek te gaan over schrapping van de transitievergoeding na twee jaar ziekte. Voorwaarde daarbij is volgens Asscher wel dat de werkgever zich aantoonbaar aan de re-integratieverplichtingen heeft gehouden. Als dat zo is, dan zou de werkgever geen of een lagere transitievergoeding hoeven te betalen.

Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer met Asscher over de WWZ.  Uiteraard houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen die hieruit voortvloeien.