Zoeken
  1. Update: Galaxy tabs overleven Apple aanval, Galaxy smartphones verboden!

Update: Galaxy tabs overleven Apple aanval, Galaxy smartphones verboden!

De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag heeft vanmiddag geoordeeld dat Samsung met haar Galaxy smartphones (S, S II en Ace) inbreuk maakt op octrooirechten van Apple. De Voorzieningenrechter verbiedt de verkoop van deze smartphones. De Galaxy tabs overleven de aanval; zij mogen wél verhandeld worden.Kort gezegd komt het erop neer dat de techniek in de Samsung Galaxy S, S II en Ace dat wordt ingezoomd op een foto in de galerij en vervolgens met de vinger veegbewegingen wordt gemaakt,...
Artikel | 24 augustus 2011 | Joost Becker
De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag heeft vanmiddag geoordeeld dat Samsung met haar Galaxy smartphones (S, S II en Ace) inbreuk maakt op octrooirechten van Apple. De Voorzieningenrechter verbiedt de verkoop van deze smartphones. De Galaxy tabs overleven de aanval; zij mogen wél verhandeld worden.

Kort gezegd komt het erop neer dat de techniek in de Samsung Galaxy S, S II en Ace dat wordt ingezoomd op een foto in de galerij en vervolgens met de vinger veegbewegingen wordt gemaakt, het beeld terugveert, onder één van de octrooien van Apple valt. Dat is volgens de rechter niet aan de orde bij de Galaxy Tabs 10.1 en 10.1v van Samsung. Bij die tabs hoeft niet altijd een eerste beweging met terugveren plaats te vinden, voordat naar de volgende foto kan woden doorgebladerd. Apple's beroep op octrooien op multi-touch touchscreen technieken en de techniek van het bedienen van applicaties op het touchscreen gaat ook niet op.

Apple doet bovendien tevergeefs een beroep op modelinbreuk. Volgens de rechter kan Apple alleen een beroep kan doen op haar registraties zelf, en niet op de manier waarop de eventuele modellen in het echt eruit zien. De kenmerkende rechthoekige vorm met afgeronde hoeken, minimalistisch design, passe-partout achter een glazen voorkant van het iPad-model waren al bekend in eerdere modellen (zoals de HP Compaq TC1000). Het minimalistische concept was ook al in 1994 te vinden in de tablet van Knight Rider. Daar komt bij dat een glazen touch plaat een logische keuze is en het minimalistische design de contouren volgt zoals door techniek en ergonomie gedicteerd, aldus de rechter. Dit maakt kort samengevat dat de modelrechtelijke beschermingsomvang van Apple's model beperkt is, er blijft weinig franje over. Als het model van Apple onder deze omstandigheden wordt vergeleken met de voor-, maar met name zij- en achterkant van de Galaxy tabs, wekken de Galaxy tabs een andere algemene indruk dan het iPad-model. Er is daarom geen modelinbreuk.

Ook de Galaxy S en Galaxy Ace smartphones komen niet te dicht in de buurt van een aantal andere iPhone-modellen van Apple, zo oordeelt de rechter. Belangrijk hierbij is dat onder meer de Galaxy S een rechthoekige knop heeft in plaats van de ronde knop van een van de iPhone-modellen, dat de zijkanten scherper zijn (minder bol) dan het iPhone-model en dat de achterkant van de Galaxy S slanker is en een welving vertoont. Bovendien is volgens de rechter van belang dat er SAMSUNG op de toestellen staat "with Google". Er is een andere algemene indruk dan het iPhone-modellen, dat geldt volgens de rechter ook voor de Galaxy Ace.

Apple doet ook nog een beroep op een modeldepot van veelkleurige icoontjes opgesteld in rijen van vier en met vierkante ronde contouren. Echter, volgens de rechter bestond zoiets al in de Nokia 7710. Bovendien oordeelt hij dat de inhoud van de icoontjes anders is. Er wordt ook hier voldoende afstand genomen volgens de rechter.

Ten slotte slaagt het beroep van Apple op bescherming op auteursrecht en slaafse nabootsing om juridisch-technische redenen niet.

Volgens een recent bericht op Webwereld beschouwt Samsung zich als de winnaar van deze slag, omdat het octrooi irrelevant, de inbreuk technisch eenvoudig door Samsung zou kunnen worden verholpen, en de rest van de grondslagen onderuit zijn gegaan.

Wij vermoeden dat het laatse nieuws over deze zaak nog (lang) niet gemeld is. Lees hier meer.