1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Weten we zeker dat … geen transitievergoeding verschuldigd is bij garantie tot herintreding?

Weten we zeker dat … geen transitievergoeding verschuldigd is bij garantie tot herintreding?

Indien een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet aansluitend wordt voortgezet maar de werknemer wel de garantie wordt geboden dat hij binnen zes maanden weer bij de werkgever aan de slag kan, is de werkgever geen transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd indien de arbeidsovereenkomst twee jaar of langer heeft geduurd.Deze garantie moet daarin bestaan dat de werkgever vóór het eindigen van de tijdelijke arbeidsovereenkomst een nieuwe (tijdelijke of vaste) arbeidsovereenkomst (met tussent...
Leestijd 
Auteur artikel Anique Sauvé
Gepubliceerd 25 augustus 2015
Laatst gewijzigd 16 april 2018

Indien een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet aansluitend wordt voortgezet maar de werknemer wel de garantie wordt geboden dat hij binnen zes maanden weer bij de werkgever aan de slag kan, is de werkgever geen transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd indien de arbeidsovereenkomst twee jaar of langer heeft geduurd.


Deze garantie moet daarin bestaan dat de werkgever vóór het eindigen van de tijdelijke arbeidsovereenkomst een nieuwe (tijdelijke of vaste) arbeidsovereenkomst (met tussentijds opzegbeding) met de werknemer sluit, die ingaat binnen zes maanden na afloop van de huidige tijdelijke arbeidsovereenkomst.


Een voorbeeld. Stel u hebt vanaf 2012 jaarlijks met uw werknemer een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor de periode 1 april tot en met 31 oktober (zeven maanden) afgesloten. Het afgelopen jaar hebt u dit contract ook afgesloten. Indien u dit contract per 31 oktober 2015 niet verlengt, bent u in beginsel de transitievergoeding verschuldigd aangezien de arbeidsovereenkomst 28 maanden heeft geduurd en op uw initiatief niet wordt voorgezet. Indien u vóór 1 november 2015 echter een nieuwe (tijdelijke of vaste) arbeidsovereenkomst met uw werknemer sluit met als ingangsdatum 1 april 2016 bent u (nog) geen transitievergoeding verschuldigd. U hebt uw werknemer namelijk de garantie gegeven dat hij binnen zes maanden weer bij u aan de slag kan.


De nieuwe arbeidsovereenkomst moet wel een tussentijdse opzegmogelijkheid bevatten zodat uw werknemer de arbeidsovereenkomst nog kan opzeggen, bijvoorbeeld omdat hij vóór de ingangsdatum van de nieuwe overeenkomst toch een andere baan heeft gevonden.


Op deze manier kunt u betaling van de transitievergoeding uitstellen en mogelijk zelfs voorkomen. Indien uw werknemer de nieuwe arbeidsovereenkomst namelijk aanvaardt maar een aantal maanden later toch opzegt, bent u geen transitievergoeding verschuldigd. Het initiatief tot beëindiging is dan namelijk afkomstig van uw werknemer.


Let wel: indien u uw werknemer geen vast contract wilt aanbieden kunt u deze constructie niet jaar op jaar toepassen in verband met de (gewijzigde) ketenregeling. De termijn waarbinnen de nieuwe arbeidsovereenkomst moet ingaan is namelijk zes maanden terwijl voor doorbreking van de ketenregeling een (minimale) onderbreking van zes maanden en één dag is vereist.


We weten zeker!