1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Weten we zeker dat … werkgevers door een cao soms geen transitievergoeding verschuldigd zijn?

Weten we zeker dat … werkgevers door een cao soms geen transitievergoeding verschuldigd zijn?

Een behoorlijk aantal cao’s, waaronder in de zorg, voorzien in een wachtgeld- c.q. bovenwettelijke uitkeringsregeling. In dat geval moet de werkgever onder omstandigheden (zoals bij een reorganisatie) gedurende een bepaalde periode een aanvulling op een ww-uitkering aan de ontslagen werknemer verstrekken. Juist deze aanspraak kan ertoe leiden dat werknemers in geval van een ontslagscenario geen transitievergoeding kunnen claimen.In het zogenoemde Besluit overgangsrecht transitievergoeding zij...
Leestijd 
Auteur artikel Frédérique Hoppers
Gepubliceerd 11 augustus 2015
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Een behoorlijk aantal cao’s, waaronder in de zorg, voorzien in een wachtgeld- c.q. bovenwettelijke uitkeringsregeling. In dat geval moet de werkgever onder omstandigheden (zoals bij een reorganisatie) gedurende een bepaalde periode een aanvulling op een ww-uitkering aan de ontslagen werknemer verstrekken. Juist deze aanspraak kan ertoe leiden dat werknemers in geval van een ontslagscenario geen transitievergoeding kunnen claimen.

In het zogenoemde Besluit overgangsrecht transitievergoeding zijn bepalingen opgenomen, gericht op een anticumulatie van een transitievergoeding met andere financiële aanspraken bij een ontslagscenario. Een van de bepalingen komt erop neer dat aanspraken in lopende collectieve afspraken (gemaakt vóór 1 juli 2015) voorgaan op een transitievergoeding. Als in een collectieve afspraak dus een financiële aanspraak verwoord staat, zoals een wachtgeldregeling of een voorziening in natura zoals omscholing en outplacement, kunnen de medewerkers geen aanspraak maken op een transitievergoeding. Het is dus van belang om na te gaan wanneer de cao gesloten is en is gaan gelden. Is dit voorafgaand aan 1 juli 2015, dan biedt dit dus mogelijkheden voor anticumulatie.

Ter illustratie: de cao VVT heeft een looptijd van 1 september 2014 tot 31 maart 2016 en is dus overeengekomen vóór 1 juli 2015. In die cao VVT staat een wachtgeldregeling verwoord. Hierdoor kunnen medewerkers in de VVT-sector die nu geconfronteerd worden met een ontslagscenario en aanspraak hebben op een wachtgeldregeling (zoals bij een reorganisatie), geen aanspraak maken op een transitievergoeding.

We weten zeker!