1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Junior versus Senior Aletha Dera-ten Bokum en Anton Sijbring

Junior versus Senior: Aletha Dera-ten Bokum en Anton Sijbring

Een senior-advocaat neemt een junior-advocaat voor drie jaar onder zijn hoede. Deze jonge mensen vormen de nieuwe generatie Dirkzwagerjuristen. Hoe kijkt de junior naar de senior en andersom?
Leestijd 
Verschenen in: Samenspraak Magazine
Auteur publicatie Aletha Dera-ten Bokum
Gepubliceerd 08 oktober 2020
Laatst gewijzigd 08 oktober 2020

Anton over Aletha

“In haar adviezen zet ze altijd net dat stapje extra”

Je eerste indruk?

Ik vond Aletha meteen al slim en heel toegankelijk. Als ik even wilde sparren, maakte ze meteen tijd voor me vrij. Ze is serieus als het nodig is, maar ook in voor een grapje.

Waaraan herken je de meester?

Aletha kan perfect achterhalen wat er schuilgaat achter de vraag van de cliënt. Ze is juridisch inhoudelijk sterk. Dat heeft ook met ervaring te maken. Als je net uit de collegebanken komt weet je wat de wet zegt, maar niet hoe je die concreet kunt toepassen. Daarnaast heeft Aletha een ondernemende kant: als de cliënt iets wil dat eigenlijk niet kan, bedenkt ze altijd een andere oplossing – die dan eigenlijk beter is. Ze zet altijd net dat stapje extra in haar advies.

Aletha als opleider

We werken redelijk intensief samen. Van veel lopende dossiers weet ik wat er speelt, of ik ben er in ieder geval zijdelings bij betrokken. Vaak laat ze mij zelfstandig een dossier uitwerken, dat triggert me om goed na te denken. Als ik er niet uitkom, neemt ze het niet direct over maar doet ze suggesties zodat ik weer verder kan. Ze geeft me de ruimte om mijn eigen stijl te ontwikkelen.

Waarin is Aletha je voorbeeld?

Haar omgang met cliënten. Ze benadert de zaak in eerste instantie heel ruim, stelt vragen en neemt cliënt als het ware bij de hand, zodat die uit zichzelf gaat nadenken over wat hij precies wil. Dat is haar grote kracht en dat wil ik graag leren.

Waaraan neem je geen voorbeeld?

Aletha heeft op vrijdag haar parttime dag en mist daardoor de vrijdagmiddagborrel. Ik vind het altijd leuk om daar andere jonge collega’s te ontmoeten. Maar ik zou graag ook eens met Aletha op vrijdag een glaasje drinken.

Wat zal je van deze periode altijd bijblijven?

De goede sfeer bij de sectie Arbeidsrecht. Ik ben nog altijd positief verbaasd dat het zo gezellig is, zonder dat het werk eronder lijdt. Iedereen is ook op persoonlijk vlak met elkaar begaan. Dat motiveert me.

Anton over 5 jaar?

Hopelijk ben ik dan waar Aletha nu staat: een goede en betrokken advocaat met veel ervaring. Wat mij betreft nog altijd bij Dirkzwager.

Wat heeft je achteraf verrast?

Aletha en ik hebben precies dezelfde humor: een tikkeltje sarcastisch, met sneren over en weer, maar op een grappige manier. Daarnaast delen we dezelfde guilty pleasures, bijvoorbeeld TV-programma’s als Temptation Island en Ex on the Beach. Oh wacht, dat mag ik misschien niet vertellen!

Aletha over Anton

“Zijn sociale kant past perfect bij deze praktijk”

Je eerste indruk?

Tijdens zijn studentstage viel Anton in positieve zin op. Hij kwam destijds met name om het ondernemingsrecht in de praktijk te zien, maar bleek onverwacht enthousiast over het arbeidsrecht en onze sectie. En dat enthousiasme was wederzijds. Anton is gedreven, vlot en betrokken. Hij past perfect in ons team. Toen helder was dat ik
een stagiair zou krijgen, moest ik meteen aan hem denken en heb ik hem gevraagd te solliciteren.

Sterke punten?

Zijn sociale vaardigheden. Anton kan zijn gedrag goed aanpassen aan de sociale situatie. Dat merk je bij besprekingen, maar ook op schrift. Hij weet de juiste toon aan te slaan en kan zijn stijl aanpassen aan het type cliënt voor wie hij aan het werk is. Binnen arbeidsrecht is dat cruciaal. Een werkgever vraagt om een andere benadering dan een werknemer. Anton voelt dat goed aan. Heel fijn, want dat is iets wat je iemand lastig kunt aanleren.

Minpuntjes?

Ik spreek liever van ontwikkelpunten. Soms streeft Anton doelen na die nog niet reëel zijn voor zijn ervaring, bijvoorbeeld op het vlak van strategische keuzes maken in een dossier. Dat waardeer ik erg, want het zegt veel over zijn drive en ambitie. Tegelijkertijd kan dat streven zorgen voor twijfels of frustratie. Begrijpelijk, maar ik zie geen reden voor twijfels. Hij kan veel en is goed. Hij mag dan soms ook gerust wat zekerder van zijn zaak zijn.

Hoe haal je het beste uit iemand?

Volgens mij zijn twee dingen belangrijk: vertrouwen en autonomie. Een goede vertrouwensband brengt mee dat hij twijfels, zorgen en vragen durft uit te spreken. Ik denk dat Anton en ik zo’n band gecreëerd hebben. Daardoor kan ik hem gericht helpen om het beste uit zichzelf te halen. De drempel om met vragen naar mij te komen is laag. En vanwege onze band komen die vragen ook echt vanuit hemzelf. Dat is de autonomie. Ik wil Anton de kans geven een eigen werkwijze te ontwikkelen en niet mijn eigen stijl opleggen.

Anton over 5 jaar?

Het kan haast niet anders of hij heeft een mooie bloeiende praktijk. Hij heeft namelijk de juridische kwaliteiten
in huis, maar vooral ook de talenten die je als mens nodig hebt om zo’n praktijk op te bouwen. Door zijn uitstekende relationele vaardigheden weet ik zeker dat Anton cliënten aan zich zal weten te binden.

Wat heeft je verrast?

Tijdens zijn studentstage genoot Anton nog met volle teugen van het studentenleven. Daar horen allerlei
stereotypen bij, maar ‘huiselijkheid’ is er daar niet één van. Toch kwam ik er achter dat Anton zo’n
huiselijke kant heeft. Hij kan zelfs meepraten over welke Ritualsgeurstokjes het lekkerste ruiken!