Mogelijke aanpassing van het fiscale regime voor de CV én het FGR
Op 29 maart 2021 is het consultatiedocument gepubliceerd door het ministerie van Financiën over de a...

Estate planning is een onderdeel van ‘financial planning’. Financial of financiële planning heeft meer te maken met vermogensbeheer, pensioenregeling en de op de lange termijn gewenste bestedingsruimte. De belastingdruk van de inkomstenbelasting speelt daarbij een belangrijke rol. Bij estate planning gaat het vooral om maatregelen die kunnen worden getroffen om de toekomstige nalatenschap zo klein mogelijk te maken en daarmee de totaal verschuldigde erfbelasting te beperken. Daar komt aardig wat bij kijken. Bij de planning spelen de schenkbelasting, het erfrecht (wij kunnen ook een (Europese) Verklaring van Erfrecht afgeven), het huwelijksvermogensrecht en het fiscaal recht allemaal een rol.
Het gaat om vragen als:
Van groot belang is dat de te treffen regelingen goed op elkaar aansluiten.
Besparing van erfbelasting is niet het enige aspect waarmee bij estate planning rekening moet worden gehouden. Niet alles mag worden opgeofferd aan belastingbesparing. Om tot een zo verantwoord mogelijke keuze te komen is het noodzakelijk een duidelijke afweging tussen de voor- en nadelen van overheveling van vermogen te maken. Beslissingen die nu worden genomen zullen waarschijnlijk pas na jaren gevolgen hebben, terwijl in de tussentijd veel kan veranderen.
Een nadeel van vermogensoverheveling bij leven is dat er in veel gevallen direct belasting moet worden betaald. Bij estate planning krijg je te maken met schenk- en erfbelasting. Het heffen van schenkbelasting vindt plaats als er reeds tijdens leven vermogen wordt overgedragen. Erfbelasting wordt geheven bij de vererving van de nalatenschap. De tarieven en de vrijstellingen voor de schenk- en erfbelasting zijn gelijk. Zo bezien is de schenkbelasting dus eigenlijk een voorschot op de door de erfgenamen verschuldigde erfbelasting. Betaling van schenkbelasting kan daarom als een liquiditeitsnadeel worden gezien.
U kent waarschijnlijk het gezegde ‘Eens gegeven blijft gegeven’; schenkingen zijn in beginsel onherroepelijk en kunnen achteraf niet meer ongedaan worden gemaakt. En verliest u na vermogensoverheveling niet uw financiële onafhankelijkheid ten opzichte van uw kinderen?
Het is dan ook belangrijk dat u met de (kandidaat-)notaris de vraag beantwoordt hoe u de zeggenschap over uw vermogen behoudt, bijvoorbeeld door te schenken op papier, het geschonkene geheel of gedeeltelijk onder bewind stellen en/of te werken met een herroepelijke schenking.
Estate planning is geen eenvoudige materie. Bovendien is het recht voortdurend in beweging. Kennis hebben van actuele ontwikkelingen op dit terrein is derhalve van groot belang. Een (kandidaat-)notaris is bij uitstek de deskundige die u over deze lastige materie kan adviseren. Hij of zij kan alle juridische, financiële en fiscale gevolgen voor u op een rij zetten.
We nodigen u graag uit om samen de mogelijkheden te bekijken.
Volg ons op Twitter
Op 29 maart 2021 is het consultatiedocument gepubliceerd door het ministerie van Financiën over de a...
De Autoriteit Consument en Markt stelt 5 vuistregels voor het maken van reclame voor duurzame energi...
In de praktijk wordt regelmatig een open fonds voor gemene rekening (hierna: open FGR) opgezet voor ...
Als u (nog) niet wilt trouwen maar toch uw relatie officieel wilt maken, kunt u kiezen voor geregist...
Op een dag besluit je samen verder te gaan en te gaan samenwonen. Samenwonen kan van de ene op de an...
De staatssecretaris van Financiën heeft op vrijdag 6 september 2019 in een brief aan de Tweede Kamer...
Voor veel ondernemers heeft de coronacrisis ingrijpende negatieve gevolgen. Er zijn zorgen over teru...
Op Prinsjesdag 2018 kondigde het kabinet een wetsvoorstel aan op basis waarvan inkomstenbelasting in...
Eind mei 2020 is belangrijke rechtspraak verschenen van ons hoogste rechtscollege de Hoge Raad over ...
Het Hof Den Haag oordeelt over de nalatenschappen van het echtpaar dat vlak na elkaar overleed op hu...
Directeuren-grootaandeelhouders (hierna: DGA’s) komen met hun financiële belangen steeds meer in de ...
Op 17 april 2020 is een consultatiedocument gepubliceerd met een concept van een wetsvoorstel en mem...