Veel adviezen aan onze cliënten vragen om een zowel fiscale als juridische blik. Hoe eerder die twee aspecten samenkomen, hoe beter alle voors en tegens kunnen worden meegenomen in de overwegingen. Bij Dirkzwager zitten wij als fiscalist met de jurist aan tafel, zodat er direct sprake is van een geïntegreerd fiscaal en juridisch advies.
In veel gevallen is dat een logische keuze, denk bijvoorbeeld aan fusies en overnames, interne reorganisaties en herstructureringen, werknemersparticipatie, vastgoedprojecten, bedrijfsopvolging, successieplanning of vormgeving arbeidsvoorwaarden.
Onze fiscale praktijk bestaat uit een hecht team van fiscalisten met jarenlange praktijkervaring op voor u relevante terreinen. Wij volgen de (inter)nationale fiscale ontwikkelingen op de voet en maken voor u de vertaalslag. De wet- en regelgeving verandert voortdurend. In onze advisering combineren wij fiscale expertise en aandacht voor fiscale optimalisatie met gedegen branchekennis en gevoel voor de maatschappelijke context.
Wij ondersteunen u graag bij het voldoen aan diverse fiscale complianceverplichtingen, zoals het verzorgen van aangiften vennootschapsbelastingheffing en inkomstenbelasting, en het opstellen van fiscaal vereiste documentatie (bijvoorbeeld een master en local file, transfer pricingrapporten).
Voor een integraal advies werken wij intensief samen met advocaten en notarissen van onder meer Ondernemingsrecht, Overheid & Vastgoed en Arbeidsrecht. Voor elk specifiek ondernemingsvraagstuk kunnen wij een slagvaardig en specialistisch team samenstellen.
Wij zijn sparringpartner en proactief adviseur voor nationale en internationale (middel)grote ondernemingen, vermogende particulieren, in de vastgoedsector actieve partijen, overheidsinstellingen en organisaties van openbaar belang.
We bieden een breed pakket van diensten aan, op het vlak van BTW, overdrachtsbelasting, loonheffingen, sociale verzekeringen, vennootschapsbelasting, erf- en schenkbelasting evenals inkomstenbelasting.
Wij adviseren en ondersteunen bij onder meer de volgende zaken:
Fusies en overnames (due diligence, vormgeving overname, contractuele aspecten)
Vormgeving samenwerkingsverbanden en joint ventures,
Opzetten en reorganiseren groepsstructuren, begeleiding bij fusies, splitsingen en fiscale eenheidvragen
Internationale structuren (deelnemingsvrijstelling, dividendbelasting en buitenlandse belastingplicht);
Fiscale planning op het vlak van renteaftrek, verliesbenutting e.d.
Internationale- of nationale vraagstukken op het gebied van loonheffingen
Fiscale innovatiefaciliteiten zoals de innovatiebox
Fiscale opinies en second opinions
(Voor)overleg met belastingdienst en horizontaal toezicht
Boekenonderzoeken door de Belastingdienst
Procedures bij de belastingrechter
Fiscale compliancewerkzaamheden, zoals aangiften vennootschapsbelasting, transfer pricingdocumentatie, opzetten tax control framework en tax accounting, belastingplicht overheidsbedrijven
Fiscale projectanalyse
Bent u ontwikkelaar van beleggingsprojecten (sloop- & nieuwbouw) en benieuwd of uw berekende resultaat correct is en geoptimaliseerd kan worden?
Start de analyse en kom hier op een snelle & eenvoudige manier (in 3 stappen) achter.
Hierbij bieden wij u een document aan waarin de aankondigingen met de belangrijkste fiscale maatregelen en hervormingen uit het Belastingplan 2022 zijn verwerkt.
Bent u geïnteresseerd in de laatste ontwikkelingen in de vastgoedsector op het gebied van btw en overdrachtsbelasting? Schrijf u dan nu in voor ons webinar ‘wetsvoorstel afschaffing samenloopvrijstelling bij aandelentransacties’ op vrijdagmorgen 31 maart!
De staatssecretaris van Financiën heeft op 8 maart 2023 ter consultatie een concept wetsvoorstel gepubliceerd voor de aanpassing van de definitie van het fonds voor gemene rekening (FGR), de inperking van het toepassingsbereik van de vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI) en de versobering van de fiscale beleggingsinstelling (FBI) voor vastgoed FBI’s.
Veel concerns beschikken over een eigen afdeling of vennootschap die zich bezighoudt met treasury activiteiten. Die activiteiten omvatten het aansturen en beheersen van de financiële stromen en middelen binnen de groep en het managen van de hieraan verbonden risico’s. De Hoge Raad heeft op 4 maart 2023 een belangrijk arrest gewezen over de aftrekbaarheid van aan een Treasury vennootschap betaalde rente.
Gisteren (maandag 27 februari 2023) is een conceptwetsvoorstel met betrekking tot de overdrachtsbelasting gepubliceerd. Toepassing van de samenloopvrijstelling bij aandelentransacties is onder het wetsvoorstel vanaf 1 januari 2024 niet meer mogelijk.
Voor de meeste inhoudings- en administratieplichtigen geldt dat zij in 2023 voor de eerste keer uit eigen beweging een opgave moeten doen van de uitbetaalde bedragen aan derden. De opgave voor in 2022 uitbetaalde bedragen moet uiterlijk op 31 januari 2023 digitaal zijn aangeleverd aan de Belastingdienst. In de praktijk blijkt dat deze verplichting met name in de zorgsector tot een (onevenredige) administratieve last leidt. Recent heeft de Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet (GroenLinks) gevraagd of zorgaanbieders vanwege hun btw-vrijstelling niet (tijdelijk) uitgezonderd kunnen worden van deze verplichting. Staatssecretaris Van Rij heeft hier, mede namens de minister voor Langdurige Zorg en Sport, inmiddels op gereageerd.
Particuliere vastgoedbeleggers kiezen ook vaak voor een participatie in een vastgoedbeleggingsfonds. Met ingang van 1 januari 2023 kan de wijze waarop de participatie in de aangifte inkomstenbelasting in box 3 moet worden verantwoord groot verschil maken in de uiteindelijk te betalen inkomstenbelasting. Door een recent gepubliceerd standpunt van het Ministerie van Financiën lijkt er ruimte aanwezig te zijn voor interpretatie.
De staatssecretaris van Financiën heeft aangegeven dat de belastingrente vanaf 1 maart 2023 niet wordt verhoogd naar 10,5%. Het percentage belastingrente voor de vennootschapsbelasting en de bronbelasting blijft hierdoor voorlopig 8,0%.
Voor de meeste inhoudings- en administratieplichtigen geldt dat zij in 2023 voor de eerste keer een opgave moeten doen van de uitbetaalde bedragen aan derden. De opgave voor in 2022 uitbetaalde bedragen moet uiterlijk op 31 januari 2023 digitaal zijn aangeleverd aan de Belastingdienst. In de praktijk blijkt dat deze verplichting met name in de zorgsector tot een (onevenredige) administratieve last te leiden.
Op 1 januari 2023 is de "Wet excessief lenen bij eigen vennootschap" in werking getreden. Op basis van deze wet wordt bij aanmerkelijkbelanghouders (AB-houders) voor de inkomstenbelasting een fictief inkomen uit aanmerkelijk belang in box 2 in de belastingheffing betrokken voor zover schulden van de aanmerkelijkbelanghouder (AB-houder) en zijn of haar partner aan de eigen vennootschap op de peildatum 31 december in totaal meer bedragen dan €700.000.
Door de onrust die na de invoering van de Wet DBA ontstond werd al snel besloten de handhaving op de kwalificatie van arbeidsrelaties op te schorten. Nu, 6 jaar later, is er nog steeds een handhavingsmoratorium van kracht. Het wachten is op nieuwe wet- en regelgeving die duidelijkheid schept over de (fiscale) kwalificatie van arbeidsrelaties.
Op 16 december 2022 is er een nieuwe voortgangsbrief ‘werken met en als zelfstandige(n)’ verschenen waarin de maatregelen worden geschetst die het kabinet op het gebied van werken als (en met) zelfstandige(n) wil nemen. In deze blog geven wij een samenvatting van de brief waarbij we specifieke aandacht besteden aan de fiscale aandachtspunten.
Het kabinet heeft op 9 december 2022 schriftelijk gereageerd op het SEO-evaluatierapport met betrekking tot het fiscale regime voor de FBI, VBI en FGR. Hieronder volgt een samenvatting van de reacties van het kabinet. Hierin is onder andere het voornemen opgenomen tot een ingrijpende wijziging van het VBI-regime met ingang van 1 januari 2024.
Op 9 december 2022 heeft het kabinet haar reactie gegeven op het evaluatierapport van het CPB rondom de fiscale regelingen bij bedrijfsopvolging (DSR/BOR). Het kabinet gaat nader onderzoek doen en komt in 2023 met maatregelen die de regelingen doelmatiger moeten maken en beter laten aansluiten bij de doelstellingen. In dit artikel is een samenvatting opgenomen.
Deze website plaatst functionele en analytische cookies, waarmee we onze site gebruiksvriendelijker maken. U blijft anoniem. Cookies van derden plaatsen we niet zonder uw toestemming. Klik op 'voorkeuren instellen' om uw voorkeuren aan te geven.