1. Home
  2. Sectoren
  3. Zorg
  4. Overnames in de zorg

Expertise Overnames in de zorg

Bij overnames in de zorgsector komt veel kijken. Sectorspecifieke regels stellen koper en verkoper voor tal van specifieke juridische vraagstukken en uitdagingen. Dat vraagt om een grondige kennis van de zorgsector. Wij hebben ruime ervaring met het juridisch en fiscaal begeleiden van overnames in de zorgsector en zijn bekend met de sectorspecifieke wet en regelgeving die gelden.

Voor welke overnames kunt u bij ons terecht?

De transacties die wij begeleiden zijn zeer uiteenlopend. Wij adviseren zowel kopers als verkopers bij aandelenoverdrachten, waarbij de aandelen in een zorg BV in handen van een andere eigenaar komen. Ook begeleiden wij zogenaamde ‘activa/passiva-transacties’ waarbij(zorg) activiteiten en de daaraan verbonden activa, passiva, contracten, patiënten/cliënten en medewerkers overgaan naar een andere zorginstelling.

Multidisciplinaire benadering

Het is belangrijk om een overname in de zorg vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Daarom is het Dirkzwagerteam dat overnames in de zorg begeleid multidisciplinair samengesteld met experts van diverse disciplines van Dirkzwager: ondernemingsrecht, gezondheidsrecht, arbeidsrecht, privacyrecht, huurrecht, ICT-/IE recht, insolventierecht en mededingingsrecht. Bovendien is Dirkzwager een fullservicekantoor met juridische en fiscale kennis in huis. Dankzij de unieke combinatie van advocatuur, notariaat en de fiscale praktijk zijn wij in staat om overnames in de zorgsector van A tot Z te begeleiden.

Wat kunnen wij betekenen bij een overname in de zorg?

  • Opstellen van juridische documenten. Denk daarbij aan een intentieverklaring, geheimhoudingsverklaring, koopovereenkomst, aandeelhoudersovereenkomst, managementovereenkomst of geldleningsovereenkomst.
  • Voeren van onderhandelingen.
  • Uitvoeren van een juridisch en fiscaal due diligence onderzoek.
  • Begeleiding van het NZa traject (zorgspecifieke fusietoets) en ACM traject (concentratiecontrole).
  • Begeleiding van het medezeggenschapstraject (ondernemingsraad, cliëntenraad en andere adviesorganen) en het opstellen van adviesaanvragen.
  • Begeleiding van de melding bij de SER en het overleg met de vakbonden over een Sociaal Plan.
  • Begeleiding van goedkeurings-/instemmingstrajecten externe stakeholders (CIBG, Vektis, Waarborgfonds voor de Zorgsector, het College Sanering Zorginstellingen, banken, verhuurders, subsidieverstrekkers).
  • Fiscale advisering (btw, vennootschapsbelasting, loonbelasting).
  • Het notarieel traject. Wij stellen noodzakelijke besluitvormingsdocumenten op en passeren notariële aktes (koopakte, pandakte en escrowakte).
  • Overig juridisch advies. Zo adviseren wij over de governance, arbeidsrechtelijke aspecten (overgang van onderneming), privacy aspecten (inzage en overdracht dossiers), financieringsaspecten, vastgoedaspecten, zorginkoop en herstructurering van de zorginstelling na een overname.

Voor wie werken wij?

Wij werken voor een breed scala aan zorginstellingen, zoals (universitaire) ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra, ggz-instellingen, gehandicaptenzorginstellingen, verpleeg- en thuiszorginstellingen.

Recente transacties in de zorg die wij hebben begeleid

  • Het begeleiden van Pleyade, een ouderenzorginstelling met locaties in Arnhem, Elst en de Liemers, bij de voortzetting van de activiteiten van het failliete woonzorgcentrum Het Schild. Dirkzwager voerde de onderhandelingen met de curator van het failliete woonzorgcentrum Het Schild en met de verhuurder van de panden waarin Het Schild gevestigd is.
  • Het begeleiden van een gespecialiseerd ziekenhuis in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging bij de overname van de poliklinische afdeling reumatologie van een ander ziekenhuis en de realisatie van een eigen Reumatologie polikliniek in het betreffende ziekenhuis. Dirkzwager stelde de transactiedocumentatie op, adviseerde over het leerstuk ‘overgang van onderneming’ en de meldingsprocedure bij de NZa.
  • Het begeleiden van een instelling voor zorg, behandeling, begeleiding en wonen bij de overname van een particuliere thuiszorgorganisatie. Dirkzwager stelde de transactiedocumentatie op, voerde de onderhandelingen met de aandeelhouder van de particuliere thuiszorgorganisatie en adviseerde over de personele aspecten.

Contact

Wilt u meer informatie over overnames in de zorg of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Marieke van Dongen.

Events


16 mei 2024

2024-05-16 Actualiteiten Huurrecht

Huurrechtspecialisten Rutger Fabritius en Kristel Verkleij praten u bij over de actualiteiten die zich in eind 2023 en begin 2024 hebben voorgedaan.


21 mei 2024

ZR Actualiteiten Zorginkoop 2024

Stap binnen in de wereld van zorginkoop met Koen Mous, Stefan Donkelaar en Ellen Beekman en neem deel aan dit webinar waarin actualiteiten tot leven komen met praktijkvoorbeelden, rechtspraak en de nieuwste wet- en regelgeving.

Bekijk alle events over Zorg

Gerelateerde artikelen

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 9179

Verplichting realiseren scootmobielstalling voor eigenaar-verhuurders?

Eigenaar-verhuurders krijgen in toenemende mate te maken met verzoeken van bewoners/gebruikers om scootmobielen te kunnen plaatsen in gemeenschappelijke ruimtes. Bij het behandelen van deze verzoeken dient een eigenaar-verhuurder erop bedacht te zijn dat zij dienen te voldoen aan specifieke (brandveiligheids)regelgeving. Het stallen van scootmobielen geeft een verhoogd risico op brand en vormt mogelijk een obstakel om te vluchten bij brand. Op grond van regelgeving kunnen eigenaar-verhuurders daarom gehouden zijn om een scootmobielstalling te realiseren. In dit artikel geven wij een overzicht van de relevante regelgeving.

Het werkgeversauteursrecht binnen het wetenschappelijk onderwijs

Recent hebben Nederlandse universiteiten via de werkgroep Werkgeversauteursrechten van UNL (Universiteiten van Nederland) hun beleid met betrekking tot het werkgeversauteursrecht onder de loep genomen. Beoordeeld is of Nederlandse universiteiten tot een uniform beleid kunnen komen met betrekking tot de auteursrechten op door hun medewerkers vervaardigd werken. Uit het onderzoeksrapport volgt dat het niet haalbaar is om het beleid van universiteiten ten aanzien van werkgeversauteursrecht op korte termijn volledig gelijk te trekken voor alle wetenschappelijke werken. Dat betekent dat universiteiten vooralsnog verschillende standpunten innemen over de vraag of auteursrechten op bepaalde wetenschappelijke werken aan de universiteit toekomen, of aan de wetenschappelijk medewerker. Wel zullen de universiteiten hun beleid voor alle typen wetenschappelijk werk nader gaan verduidelijken.

Bodemvervuiling en vastgoedcontracten: de doelomschrijving van het vastgoed

In geval van verkoop of verhuur van onroerend goed nemen partijen vaak een doelomschrijving op. Zo wordt in de meest gangbare modelovereenkomsten bij woonhuizen opgenomen dat het verkochte geschikt moet zijn voor normaal gebruik als woning. Bij commercieel onroerend goed lopen de omschrijvingen uiteen van bijvoorbeeld industrie tot woningbouw of van agrarisch tot kantoor. Wat misschien kan overkomen als een plichtmatige invuloefening, heeft in de praktijk wel degelijk waarde. Dit geldt helemaal wanneer er sprake is van bodemverontreiniging en de vraag speelt of het verkochte wel geschikt is voor dat omschreven doel. In dat geval is het ook aan te bevelen om zo specifiek mogelijk te zijn. Het belang van deze juiste omschrijving wordt geïllustreerd in een recente zaak van de Rechtbank Den Haag waarin een procedure werd gevoerd over de afgegeven garanties door de verkoper ten aanzien van het gebruik van het verkochte perceel. De rechtbank gaat in op de vraag wat over en weer verwacht mag worden ten aanzien van het normale gebruik van het perceel.

Tellen inkomsten uit zwart werk mee bij begroten verlies aan verdienvermogen?

De Hoge Raad heeft in het arrest van 12 april 2024 geoordeeld over de vraag of bij de begroting van schade wegens verlies aan verdienvermogen rekening gehouden mag worden met inkomsten uit zwart werk die de benadeelde verrichtte voor de aansprakelijkheidvestigende gebeurtenis. Het antwoord luidt: "ja"', onder een aantal voorwaarden, die ik hierna uiteenzet.

Jurisprudentie Gezondheidszorg gepubliceerd in maart 2024

Deze bijdrage bevat een overzicht van de jurisprudentie op het gebied van de gezondheidszorg (o.a. Wet verplichte ggz (Wvggz), Wet zorg en dwang (Wzd), zorginkoop, sociaal domein, bekostiging, vastgoed, IT en privacy) die in de maand maart 2024 is gepubliceerd.

CRvB wijzigt haar vaste lijn in de jurisprudentie: de vergoeding van bezwaarkosten levert niet langer een procesbelang op

Tot voor kort was het ontvangen van een vergoeding voor bezwaarkosten een geldige reden om door te procederen, zelfs als er inhoudelijk niets meer kon worden bereikt met een procedure. In een recente uitspraak wijzigt de Centrale Raad van Beroep (‘de Raad’) haar koers. De Raad oordeelt dat het toekennen van bezwaarkosten géén zelfstandig procesbelang meer oplevert.

Intellectuele eigendom op games?

Games kunnen zijn beschermd door auteurs- en merkrechten. Het gaat dan om de onderliggende software en de naamgeving, waarop intellectueel eigendom rust.

Jaarverantwoording Zorg: verhoging grensbedragen!

De grensbedragen die bepalen in welke categorie een zorgorganisatie valt zijn verhoogd. Dit leidt o.a. tot wijziging van de Regeling openbare jaarverantwoording WMG. De nieuwe grensbedragen kunnen voor kleine zorgaanbieders een lastenverlichting opleveren. In dit blog informeren wij u nader.

1 2 3 4 5 6
...
765
Terug naar alle expertises en sectoren