1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
3 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 16

Ongeval met een plezierjacht in sluis. Is de Provincie aansprakelijk voor de opstal?

Een vrouw (benadeelde) loopt ernstig letsel op wanneer zij een plezierjacht aanlegt in een sluis. Tijdens deze manoeuvre raakt namelijk haar duim bekneld tussen een trap en de sluiswand, waardoor zij een deel van haar duim verliest. De Provincie Overijssel wordt voor de schade op grond van artikelen 6:174 en 6:162 BW aansprakelijk gesteld.

Aansprakelijkheid na val van een in de buitenlucht geplaatst fitnessapparaat?

Een man (benadeelde) loopt ernstig letsel op wanneer hij van een door de gemeente in de buitenlucht geplaatst fitnessapparaat valt. De gemeente en haar aansprakelijkheidsverzekeraar worden aansprakelijk gesteld op grond van artikel 6:173, 6:174 en 6:162 BW. Is sprake van een gebrekkige zaak of opstal en/of heeft de gemeente nalatig gehandeld? De rechtbank Oost-Brabant oordeelt als volgt.

Ongeval tijdens een bedrijfsfeest. Een kijkje in de keuken van werkgeversaansprakelijkheid bij uitjes en feestjes

Wanneer een werknemer na afloop van het jubileumfeest van zijn werkgever in zijn eentje naar zijn auto wandelt, struikelt hij op het parkeerterrein. Hij valt met zijn hand in een stuk glas en raakt (ernstig) gewond. Wanneer blijkt dat tussen de activiteiten en de werkzaamheden van de werknemer een onvoldoende nauw verband bestaat om aansprakelijkheid op grond van artikel 7:658 BW aan te nemen, rijst de vraag of de werkgever aansprakelijk is op grond van artikel 7:611 BW.

Aansprakelijkheid van medebezitters van dieren: meer duidelijkheid?

Een (in gemeenschap van goederen) getrouwd stel maakt, samen met hun dochter, een rit met een koets die wordt voortgetrokken door een paard. Op enig moment wordt het paard onrustig, waarna de man naast het paard gaat lopen om het te kalmeren. Als de situatie escaleert, rijdt de koets over de benen van de man waardoor hij ernstig letsel oploopt. Het gerechtshof buigt zich over de vraag of het beroep van verzekeraar op het arrest van de Hoge Raad van 29 januari 2016 opgaat.

Ongeval tussen zitgrasmaaier en auto. Toedracht bewezen?

Een bestuurder van een zitgrasmaaier loopt ernstig letsel op wanneer hij in botsing komt met een personenauto op de openbare weg in het buitengebied. De bestuurder van de auto en haar verzekeraar worden op grond van de artikelen 19 RVV en 6 WVW aansprakelijk gesteld voor de geleden en nog te lijden schade. De rechtbank buigt zich over de vraag of dit geschil zich leent voor behandeling in een deelgeschilprocedure.

Discotheek aansprakelijk na val in trapgat?

Een bezoekster (benadeelde) van een discotheek loopt ernstig letsel op wanneer zij – na het gebruik van alcohol – op het muurtje naast de discotheek gaat zitten en in het daarnaast liggende trapgat valt. Ten tijde van het ongeval is bezoekster 16 jaar oud. De discotheek en haar aansprakelijkheidsverzekeraar worden op grond van de artikelen 6:174 en 6:162 BW aansprakelijk gesteld.

Moet een saunacomplex na een ongeval gegevens verstrekken op grond van artikel 843a Rv?

Een saunabezoekster wil Thermen Bussloo aansprakelijk stellen omdat zij onwel is geworden nadat zij uit een whirlpool stapte. De vrouw is ten val gekomen en heeft met de achterzijde van haar hoofd de sokkel van een stenen Boeddhabeeld geraakt. Op grond van artikel 843a Rv wordt gevorderd dat Thermen Bussloo haar diverse gegevens verstrekt zodat zij het saunacomplex aansprakelijk kan stellen. Het verzoek wordt door de voorzieningenrechter gedeeltelijk toegewezen.

Kosten na ongeval in verband met de hulp van een derde bij de exploitatie van een boerderij: vermogensschade of immateriële schadevergoeding?

Op 24 juni 2013 komt een vrouw (verzoekster) ten val wanneer zij op de fiets wordt aangereden door een (bij Univé verzekerde) auto met aanhangwagen. De vrouw loopt als gevolg van dit ongeval blijvend letsel op.Verzoekster is alleenstaand en heeft geen kinderen. Zij is geboren, getogen en woonachtig op een boerderij die zij, voor eigen gebruik en zonder economische opbrengst, zelfstandig exploiteert. Als gevolg van het ongeval is het voor de vrouw niet meer mogelijk deze werkzaamheden zelfstan...

Vordering shockschade verjaard. Is de schade tot na de verjaringstermijn verborgen gebleven?

In 1992 heeft een man (eiser) zijn vader tijdens een hartinfarct aangetroffen in de badkamer. Vader was nauwelijks aanspreekbaar en is kort daarna opgehaald door een ambulance. Eiser is eerst nog naar school is gegaan. Kort daarna is hij door een medewerker van de school naar het ziekenhuis gebracht. In het ziekenhuis is de vader, ondanks reanimatie door de cardioloog, (op 43-jarige leeftijd) overleden. Eiser was ten tijde van deze gebeurtenis 13 jaar oud.Op latere leeftijd krijgt eiser psych...

Val over authentiek stadshekje: gemeente niet aansprakelijk

Op een late zaterdagavond in 2015 komt een vrouw (verzoekster) in het centrum van Zoetermeer ten val over een hekje dat vanuit de gevel van een woning haaks staat op het trottoir. Ten gevolge van deze val loopt zij een gecompliceerde enkelbreuk op. De gemeente Zoetermeer en haar aansprakelijkheidsverzekeraar worden door benadeelde op grond van de artikelen 6:174 en 6:162 BW aansprakelijk gesteld. Als aansprakelijkheid wordt afgewezen, start de vrouw een deelgeschilprocedure. Tot welk oordeel...

1 2