1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
2 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 25

Belangrijke nuance Hoge Raad over de aftrekbaarheid van aan- en verkoopkosten deelnemingen

Bij het bepalen van voordelen uit een deelneming (winst bij verkoop, dividenden) die vallen onder de deelnemingsvrijstelling, moet niet alleen rekening worden gehouden met deze voordelen, maar moeten bij het bepalen van de winst ook buiten aanmerking blijven de kosten ter zake van de aan- of verkoop van die deelneming. Over de vraag wat concreet onder aan- en verkoopkosten dient te worden verstaan, bestaat veel onduidelijkheid, ook omdat de wetsgeschiedenis nauwelijks aanknopingspunten bevat over de uitleg van dit begrip. De Hoge Raad heeft eerder (7 december 2018) een belangrijk arrest gewezen waarin een aantal (maar niet alle) relevante aspecten in deze discussie aan de orde komen. Op 22 december 2023 heeft de Hoge Raad in een tweede arrest een wezenlijke nuance op aangebracht.

Faillissementsgolf aanstaande? Zorg dat u voorbereid bent

Een faillissementsgolf kan voor aankomend najaar ophanden zijn. In sommige gevallen is een faillissement nog af te wenden door tijdig te herstructureren. In andere gevallen is dat wellicht niet meer mogelijk. Wilt u weten hoe u een faillissement kunt voorbereiden om een zachte landing te creëren? In deze blog bespreken wij daarvoor verschillende tips.

Belastingschulden: verzet tegen de tenuitvoerlegging van een dwangbevel

Als belastingplichtige kan het voorkomen dat je het niet eens bent met een aanslag of een fiscaal dwangbevel dat door de Belastingdienst is opgelegd. In dergelijke gevallen is het belangrijk om te weten wat je rechten zijn en welke stappen je kunt nemen om tenuitvoerlegging van het dwangbevel te voorkomen. In dit artikel gaan we hier nader op in.

Eigendomsvoorbehoud in faillissement: wat zijn de spelregels?

Indien u aan een derde goederen levert, is de kans groot dat onder voorbehoud van eigendom wordt geleverd. Wordt de koopsom niet (tijdig) betaald? Dan kunt u uw eigendom revindiceren door het bij de koper op te halen. Het is dan ook belangrijk om duidelijke afspraken over het voorbehoud van eigendom te maken. Meer weten? Lees dan onderstaand artikel.

Buitengerechtelijk akkoord: herstructureren van schulden buiten faillissement

Een vennootschap die voorziet dat zij haar schulden binnenkort niet langer kan betalen, zal haar schulden willen herstructureren. Een mogelijkheid daartoe is het aan schuldeisers aanbieden van een zgn. buitengerechtelijk akkoord. Dat akkoord kan een kostenefficiënte manier vormen om een hoge schuldenlast te reduceren. Meer weten? Lees dan ons artikel.

Bestuurdersaansprakelijkheid voor fiscale schulden: voorkomen en aanvechten

Bestuurders van ondernemingen hebben een belangrijke verantwoordelijkheid voor het naleven van belastingwetgeving. Wanneer een onderneming haar belastingschulden niet op tijd voldoet, kan het bestuur onder omstandigheden door de Belastingdienst aansprakelijk worden gehouden voor deze fiscale schulden. In dit artikel leest u wanneer het bestuur aansprakelijk kan zijn voor fiscale schulden en hoe die aansprakelijkheid kan worden voorkomen of aangevochten.

Conceptwetsvoorstel aanpassing FGR-regime, VBI-regime en FBI-regime

De staatssecretaris van Financiën heeft op 8 maart 2023 ter consultatie een concept wetsvoorstel gepubliceerd voor de aanpassing van de definitie van het fonds voor gemene rekening (FGR), de inperking van het toepassingsbereik van de vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI) en de versobering van de fiscale beleggingsinstelling (FBI) voor vastgoed FBI’s.

AFM wil toezicht op private lease

De AFM wil graag haar toezicht uitbreiden, zodat zij ook de private-leasebranche kan controleren. Dat kan zij nu nog niet. Deze branche groeit exponentieel. Een consument kan van alles leasen: van tv's en laptops tot wasmachines en auto's. Dat gebeurt dus ook steeds meer. Maar consumenten kunnen niet makkelijk van een private lease-contract af. De AFM wil klanten in kwetsbare situaties beschermen. Daarom wil de toezichthouder dat er normen komen voor private lease, om consumenten duidelijkheid te geven. Hoe dit eruit moet zien, is vooralsnog onduidelijk.

Een overzicht van de belangrijkste steunmaatregelen voor ondernemers tijdens de coronacrisis (update 19 oktober 2020)

Inmiddels zijn er vanuit de overheid verschillende maatregelen getroffen om ondernemers financiële steun te bieden ten tijde van de coronacrisis. Mogelijk kunt u als ondernemer op een of meerdere van deze steunvoorzieningen een beroep doen. In dit artikel zetten wij op een praktische manier de maatregelen uiteen met directe links naar websites waar u een beroep kunt doen op de (nood)voorzieningen.

Zorgplicht bank bij afwijzing kredietaanvraag ex-partner tijdens scheiding?

Vanwege een scheiding worden vijf panden van de echtgenoten onder elkaar verdeeld. Daarbij hebben beide ex-partners ook een (nieuwe) financiering van de bank nodig. Heeft de bank een zorgplicht om een scheidend partner tijdig op de hoogte te stellen als de financiering voor de ex-partner wordt afgewezen? Deze vraag heeft het Hof Den Bosch in een recente zaak met 'nee' beantwoord.

1 2 3