1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
2 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 10

Het concurrentiebeding: na 114 jaar tijd voor verandering?

De wettelijke regeling van het concurrentiebeding is in 1907 ingevoerd en is sindsdien nauwelijks gewijzigd. Uit recent onderzoek volgt dat één op de drie werkgevers bijna altijd een concurrentiebeding als standaardbepaling in de arbeidsovereenkomst hanteert, met als gevolg dat er naar schatting in Nederland 3,1 miljoen werknemers gebonden zijn aan een concurrentiebeding. Het concurrentiebeding wordt echter niet altijd gebruikt waarvoor het bedoeld is. Is het na 114 jaar tijd voor een ingrijpende verandering?

Bestuur en Toezicht-Weetje nr. 7: preventieve ontslagbescherming van de stichtingsbestuurder

Op 10 november jl. heeft de Eerste Kamer het Wetsvoorstel Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (Wbtr) aangenomen. De Wbtr treedt op 1 juli 2021 (grotendeels) in werking. De invoering heeft lang op zich laten wachten. We zullen uw geheugen opfrissen door het plaatsen van korte berichten op deze kennispagina over de relevante wijzigingen.

Handreiking Gedragscode (on)gewenste omgangsvormen (2)

In onze vorige bijdrage zijn wij ingegaan op (het belang van) integriteit in de werkomgeving, het doel van de Handreiking Gedragscode (on)gewenste gedragsvormen (de Handreiking), waarom het belangrijk is dat werkgevers deze Handreiking naleven en welke handvatten de Handreiking geeft voor werkgevers bij het opstellen van een eigen gedragscode. In deze bijdrage gaan wij in op het stappenplan.

Handreiking Gedragscode (on)gewenste omgangsvormen (1)

Op 21 april 2020 verscheen de Handreiking Gedragscode (on)gewenste omgangsvormen van TNO. In deze twee blogs bespreken wij de Handreiking en gaan wij nader in op de aandachtspunten voor werkgevers bij het toepassen van de Handreiking in de eigen organisatie. Hoe kunt u als werkgever zorgen voor een integere organisatie? In het eerste blog gaan wij in op de achtergrond en de opbouw van de Handreiking.

De cumulatiegrond: Rechtbank Midden-Nederland neemt het voortouw

De op 1 januari 2020 ingevoerde cumulatiegrond (i-grond) maakt het mogelijk om meerdere onvoldragen ontslaggronden te combineren. Op 6 juli jl. werd voor het eerst door de Rechtbank Midden-Nederland een ontbindingsverzoek op de i-grond toegewezen. Inmiddels heeft de Rechtbank Midden-Nederland nog twee andere ontbindingsverzoeken op de i-grond toegewezen. In de derde uitspraak lijkt het vereiste van een bijna voldragen ontslaggrond los te worden laten. Een eerder door ons bepleite en wenselijke ontwikkeling, die (wel) aansluit bij de bedoeling van de wetgever.

Een streep door het minimumtarief voor zzp'ers en de zelfstandigenverklaring

Het kabinet ziet af van twee van de drie aangekondigde maatregelen voor zzp’ers. Het minimumtarief voor zzp’ers van € 16 euro per uur en de zelfstandigenverklaring voor zzp’ers met een hoog uurtarief worden niet verder uitgewerkt. De webmodule om te beoordelen of gewerkt wordt buiten dienstbetrekking is naar verwachting in het najaar in een pilot vrijwillig te consulteren.

De tweede wijziging van de NOW-regeling

In een eerdere bijdrage gingen we in op de toezegging van de Minister om de concernbepaling in de NOW-regeling te verruimen. Op 1 mei 2020 heeft de Minister de gewijzigde tekst van de NOW-regeling gepubliceerd. De Minister heeft van deze gelegenheid gebruik gemaakt om ook enkele andere wijzigingen door te voeren. Wij bespreken de belangrijkste wijzigingen.

Verruiming van de concernbepaling uit de NOW-regeling, onder voorwaarden

Ondernemingen die door de Coronacrisis meer dan twintig procent omzetverlies hebben geleden, maar behoren tot een concern dat in z’n totaliteit niet aan die voorwaarde voldoet, kunnen onder enkele voorwaarden toch in aanmerking komen voor loonkostensubsidie. Welke voorwaarden dat zijn, leest u hieronder.

Zzp-uitspraak voor Deliveroo moeilijk te verteren, maar smaakt voor bezorger naar meer.

FNV deelt een zware klap uit aan bezorgingsdienst van Deliveroo. In twee zaken die door FNV zijn aangespannen heeft de rechter geoordeeld dat de bezorgers van Deliveroo geen zzp’er(s) zijn waardoor zij aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst. Bovendien valt de bezorgingsdienst van Deliveroo volgens de kantonrechter onder de cao Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen.