1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
6 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 10

Het faillissementsakkoord als einde van een faillissement

Een faillissement kan op verschillende manieren eindigen, bijvoorbeeld door het aanbieden van een faillissementsakkoord door de schuldenaar aan diens schuldeisers. Een faillissementsakkoord beëindigt het faillissement tussentijds. De taak van de curator komt dan ook tot een einde. Het kan dan ook in uw belang zijn om het aanbieden van een faillissementsakkoord te onderzoeken. Wilt u weten hoe een faillissementsakkoord werkt? Lees dan onderstaande blog.

Bestuurdersaansprakelijkheid voor fiscale schulden: voorkomen en aanvechten

Bestuurders van ondernemingen hebben een belangrijke verantwoordelijkheid voor het naleven van belastingwetgeving. Wanneer een onderneming haar belastingschulden niet op tijd voldoet, kan het bestuur onder omstandigheden door de Belastingdienst aansprakelijk worden gehouden voor deze fiscale schulden. In dit artikel leest u wanneer het bestuur aansprakelijk kan zijn voor fiscale schulden en hoe die aansprakelijkheid kan worden voorkomen of aangevochten.

Vermogensverschuivingen binnen een groep? Voorkom bestuurdersaansprakelijkheid!

Als u bestuurder van een groep vennootschappen bent, kan het voor u persoonlijk van belang zijn hoe bepaalde transacties in de administratie worden verantwoord. Is de administratie niet goed bijgehouden en ontbreekt een bedrijfseconomische of juridische verklaring, dan dreigt uw persoonlijke aansprakelijkheid.

Pauliana, faillissement en benadeling van schuldeisers

De curator kan bepaalde rechtshandelingen vernietigen die de gefailleerde schuldenaar heeft verricht in de periode vóórdat deze failliet werd verklaard, wanneer schuldeisers door die rechtshandeling zijn benadeeld. Dit heet de faillissementspauliana, ook wel de actio pauliana genoemd. In dit artikel wordt besproken wat de faillissementspauliana precies inhoudt, in welke gevallen deze kan worden toegepast en hoe deze werkt in de praktijk.

Onderzoeksplicht bij verkoop aandelen?

Schending van de onderzoeksplicht kan onder omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid van de verkopende aandeelhouder-bestuurder. Benieuwd hoe dat in de praktijk werkt?

Nieuwe wetgeving tegen misbruik met plof-BV’s bij turboliquidatie

In een brief aan de Tweede Kamer heeft de Minister voor Rechtsbescherming (Sander Dekker) aangekondigd dat hij fraude met zogenaamde ‘plof-BV’s’ te lijf wil gaan met nieuwe wetgeving. Door een aanscherping van de verantwoordingsplicht van het bestuur wil de minister vooral de positie van schuldeisers bij turboliquidaties verbeteren.

Inzage administratie van gefailleerde eisen van curator: toch mogelijk?

Wanneer een debiteur failliet gaat, kan er een reden zijn om als schuldeiser inzage te willen in de administratie van de gefailleerde partij. Buiten een faillissement om, is het al mogelijk (om in een kort geding of als incidentele vordering in een bodemprocedure) te vorderen van de wederpartij dat deze delen uit haar administratie ter inzage geeft. Dit is een vordering op grond van artikel 16 Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering tot openlegging van de boeken, bescheiden en geschriften. He...

Een B.V. met schulden verkopen, faillissementsfraude

Een bestuurder en enig aandeelhouder van een slecht lopende transportonderneming heeft het idee opgevat zijn B.V. te verkopen aan een zogenoemde B.V.-opkoper. Via marktplaats vond de eigenaar een opkoper die de aandelen wilde overnemen voor € 1,--. Daarvoor betaalde de eigenaar aan de opkoper een bedrag van € 2.500,--. De (ondertussen: ‘voormalig’) bestuurder en enig aandeelhouder heeft aangegeven dat hij met deze verkoop dacht te bewerkstelligen dat de opkoper de schulden (‘verliezen’) in de...

Aansprakelijkheid bestuurder voor een onvolledig publicatie van de jaarrekening

Bestuurders van een B.V. zijn niet aansprakelijk jegens een schuldeiser als gevolg van een onvolledige publicatie van de jaarrekening als die niet misleidend is. Aldus  het vonnis van de rechtbank Den Bosch van 7 juli 2010, LJN: BN2372.Op bestuurders van vennootschappen, zoals de B.V., rust de verplichting om een jaarrekening op te maken en te publiceren. Onder de jaarrekening wordt verstaan de jaarrekening met balans en  winst- en verliesrekening voorzien van een toelichting. Het doel van de...