Verificatieplicht: hoe zit dat nou precies
In de Tender nieuwsbrief bespreken Tony van Wijk en Iris Neddaoui-Docter verschillende vragen over de verificatieplicht in aanbestedingsprocedures.
In de Tender nieuwsbrief bespreken Tony van Wijk en Iris Neddaoui-Docter verschillende vragen over de verificatieplicht in aanbestedingsprocedures.
Voor editie vier van Vastgoedrecht schreef Coen van Schaijk een overzichtsartikel over het pachtrecht. In het artikel 'De onbedoelde pachtovereenkomst in de huur- en vastgoedpraktijk' maakt hij een vergelijking met het huurrecht, en worden enkele bijzonderheden van het pachtrecht voor de lezer aangestipt.
In het vakblad Vastgoedrecht (VGR 2020/3) gaan advocaten Robert Rijpstra en Kristel Verkleij in op de rechtvaardiging van het gebruik van het koppelbeding ten opzichte van de grondslag van het verbod daarvan. Ook wordt het koppelbedingverbod aanbestedingsrechtelijk getoetst.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 24 december 2019 (ECLI:NL:RVS:2019:4422) een belangrijke uitspraak gedaan over een van de kernbegrippen in de Wet openbaarheid van bestuur (‘Wob’): het begrip ‘emissies in het milieu’ of ‘emissiegegevens’. Voor emissiegegevens geldt onder de Wob een bijzonder, ruimhartig openbaarmakingsregime.
Op 11 september 2019 heeft de Rechtbank Midden-Nederland een interessant vonnis gewezen. Een verhuurder zegt een huurovereenkomst met een snackbar op, op grond van dringend eigen gebruik in verband met herontwikkeling.
Werken van de onteigenaar altijd geëlimineerd bij onteigening; cassatietermijnen moeten streng worden toegepast.
De aanwijzing van een projectnotaris is gebruikelijk bij de verkoop van woningen in woning(bouw)projecten. In tegenstelling tot de gangbare situatie waarbij het de koper is die de notaris kiest én betaalt, is het in dat geval de verkoper die één notaris aanwijst om in het desbetreffende project alle leveringsakten te passeren. De voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland heeft zich onlangs gebogen over de vraag of het gebruik van de projectnotaris onder het beding van kosten koper onredelijk bezwarend is.
In veel huurcontracten komen boetebedingen voor. Denk bijvoorbeeld aan de boete bij onderverhuur van woonruimte in het ROZ-model 2017. Het onverkort toepassen van deze boetebedingen kan in de praktijk problematisch zijn, omdat de rechter het boetebeding soms kan vernietigen of het boetebedrag kan matigen.
De Haagse rechtbank heeft zich op 15 mei jl. uitgelaten over de vraag of een aanbestedende dienst zijn verificatieplicht had geschonden – en daarmee onrechtmatig handelde – door de winnende inschrijving slechts steekproefsgewijs te controleren op geldigheid. Hierin speelden een rol de concrete waarschuwingen vanuit een inschrijver voor ongeldigheid van de winnende inschrijving en een uitdrukkelijke verificatieplicht in de aanbestedingsstukken.
Op 15 januari 2019 heeft het Hof ’s-Hertogenbosch een opvallende uitspraak gedaan. Het hof heeft overwogen dat een reguliere huurovereenkomst woonruimte voor bepaalde tijd kan worden opgevolgd door een tweede reguliere huurovereenkomst woonruimte voor bepaalde tijd.
Dirkzwager introduceert een digitale rekentool voor ontwikkelaars van beleggingsprojecten (sloop en nieuwbouw). Innovatief en pragmatisch.
Rechtbank Gelderland 16 januari 2019, nr. AWB 17/6915