Naamsbescherming van bedrijfsnamen, merken en handelsnamen
Naamsbescherming is mogelijk op verschillende manieren. Bedrijfsnamen kunnen als merk en handelsnaam geregistreerd en beschermd worden.
Naamsbescherming is mogelijk op verschillende manieren. Bedrijfsnamen kunnen als merk en handelsnaam geregistreerd en beschermd worden.
Webshops opgelet: een bestelknop met de tekst "bestel nu", "bestelling afronden" en "plaats bestelling" is onvoldoende duidelijk voor consumenten.
Vanaf 27 december 2022 is het niet meer toegestaan om oude modelcontracten te gebruiken voor de gegevensdoorgifte naar landen buiten de EER. In deze blog bespreek ik in een notendop wat de modelcontracten zijn, wat de deadline inhoudt en welke gevolgen de deadline voor organisaties heeft.
De sectie Intellectuele Eigendom, IT- en Privacyrecht van Dirkzwager heeft voor de tweede helft van 2022 het volgende programma met events voor u samengesteld
Mag je bij online verkoop gebruik maken van EAN-nummers van anderen? Of is dat verboden merkinbreuk?
Op 1 juni 2022 is de nieuwe groepsvrijstellingverordening voor verticale overeenkomsten (met bijbehorende richtsnoeren) van de Europese Commissie in werking getreden. De groepsvrijstellingsverordening zondert bepaalde (distributie)overeenkomsten tussen ondernemingen in verschillende schakels van de keten uit van het Nederlandse en Europese kartelverbod, mits hun gezamenlijk marktaandeel kleiner is dan 30% en de overeenkomst geen hardcore beperking bevat.
Een bedrijfsgeheim is informatie die geheim is met handelswaarde en waarvoor vertrouwelijkheidsmaatregelen zijn getroffen, zoals een geheimhoudingsbeding.
Het Europese consumentenrecht is streng, heel streng. In een woud van verschillende wetten, die vaak ingewikkeld en soms zelfs tegenstrijdig zijn, moet je als exploitant van een webshop aan allerlei voorschriften en informatieplichten voldoen. In de rechtspraak signaleer ik de trend dat rechters de naleving steeds strenger en ook proactief ('ambtshalve') toetsen. Wat zijn de risico's?
Steeds meer bedrijven gebruiken influencers om reclame te maken voor producten. Bedrijven dienen rekening te houden met de regels op het gebied van oneerlijke handelspraktijken bij de marketing van producten die bedoeld zijn voor consumenten
Het is als handelaar makkelijker dan ooit om producten aan te schaffen en te importeren uit Azië bij grote webwinkels als AliExpress en LightInTheBox, en deze vervolgens op de Europese markt aan te bieden. Grote online platforms als Amazon bieden (kleine) ondernemers de kans om een enorm publiek te bereiken.
Bij inbreuk op Intellectuele eigendomsrechten (IE-rechten) kunnen verschillende vorderingen ingesteld worden. Het Hof van Justitie oordeelde recent in een arrest over het toepasselijk recht daarop bij grensoverschrijdende inbreuk op IE-rechten.
De Eerste Kamer heeft vandaag het wetsvoorstel modernisering consumentenbescherming aangenomen, dat een 'verbod' op het plaatsen van nepreviews introduceert. De wet treedt per 28 mei 2022 in werking.