1. Home
  2. Kennis

Onze kennis Sterker door kennis

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.
1 filter(s) actief

Expertise

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Sector

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:

Thema

Selecteer de gewenste filteritems

  • U heeft geselecteerd:
  • Combineren met:
  • Combinatie niet mogelijk met:

Auteur

Selecteer de gewenste filteritems

  • Combinatie niet mogelijk met:
Zoekopdracht delen:
Aantal resultaten: 9

Beroepsaansprakelijkheid notaris: bevrijdende verjaring en erkenning van aansprakelijkheid

Een rechtsvordering tot schadevergoeding verjaart in ieder geval door verloop van twintig jaren na de gebeurtenis waardoor de schade is veroorzaakt. In onderhavig geval vond de schadeveroorzakende gebeurtenis plaats in 1992 toen de notaris verzuimde de huwelijkse voorwaarden in het huwelijksgoederenregister in te schrijven, zodat de vordering jegens de notaris is verjaard. De verjaring kan niet door erkenning worden gestuit indien die reeds is voltooid. Daar komt bij dat een kantoordirecteur niet zomaar tot erkenning kan overgaan; het is gebruikelijk dat eerst de verzekeringsmaatschappij wordt geïnformeerd en daarna pas over de mogelijke aansprakelijkheid wordt gesproken.

Trouwen of een geregistreerd partnerschap, wat is eigenlijk het verschil?

Als u (nog) niet wilt trouwen maar toch uw relatie officieel wilt maken, kunt u kiezen voor geregistreerd partnerschap. Dan weet u zeker dat de wet automatisch een aantal zaken voor u regelt. Dat is handig als u bijvoorbeeld kinderen krijgt. Of als het uw wens is dat ingeval van overlijden uw partner en uw kinderen uw vermogen verkrijgen, maar dat uw kinderen hun erfdeel nog niet direct moeten kunnen opeisen.

Samenwonen, koopwoning en overlijden: het verblijvingsbeding

Op een dag besluit je samen verder te gaan en te gaan samenwonen. Samenwonen kan van de ene op de andere dag. Voor samenwoners heeft de wet niets geregeld. Dat kan soms ongewenste situaties opleveren. Om die te voorkomen of wanneer u speciale afspraken met uw partner wilt vastleggen, kunt u een notariële samenlevingsovereenkomst opstellen.

Dat overkomt ons niet...

Het Hof Den Haag oordeelt over de nalatenschappen van het echtpaar dat vlak na elkaar overleed op huwelijksreis. De commoriëntenregeling van art. 4:2 lid 1 Burgerlijk Wetboek (gelijktijdig overlijden) is niet toegepast. Uitkomst: de nalatenschap van de vrouw komt via de man bij de familie van de man. Deze uitkomst was te voorkomen door een zogenaamde ‘rampenclausule’ in een testament.

CORONA VS. NOTARIELE VORMVOORSCHRIFTEN – de gevolgen van corona voor het passeren van een akte van huwelijkse voorwaarden

Voor het maken van huwelijkse voorwaarden gelden net als voor het maken van een testament strenge vormvoorschriften. Beide akten dienen in notariële vorm te worden vastgelegd. In tegenstelling tot het maken van een testament is het mogelijk om een notariële akte van huwelijkse voorwaarden te (laten) ondertekenen door middel van een volmacht.

Onterving kind en legitieme portie

Heeft uw vader of moeder u onterfd? Dan deelt u in principe niet mee in de erfenis. U kunt hier nog wel iets aan doen, namelijk aanspraak maken op uw legitieme portie. De legitieme portie geeft u recht op geld, dus geen recht op goederen van de nalatenschap. De legitieme portie bedraagt de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet binnen 5 jaar na (kennisneming van) het overlijden aanspraak maken op uw legitieme portie bij de erfgenamen of bij de executeur als die er is. Doet u dit niet binnen deze termijn dan is uw recht vervallen!

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht: aangebracht gemeenschappelijk vermogen en meer-inbreng

In de praktijk komt het regelmatig voor dat samenwoners gezamenlijk een woning in eigendom verkrijgen, hiervoor gezamenlijk een hypothecaire geldlening aangaan én dat één van de partners bij de verkrijging van deze gezamenlijke woning meer eigen geld heeft ingebracht (meer-inbreng) dan de ander. Door de meer-inbreng ontstaat een vergoedingsrecht van die ene partner op de andere partner. Ingeval de samenwoners gaan trouwen zonder voorafgaand huwelijksvoorwaarden te maken, wordt de meer-inbreng gehalveerd!

Nalatenschap met bezittingen in Spanje

Erft u een (vakantie)woning of bankrekening in Spanje? Hoe zet u deze bezittingen op uw naam? En moet u daar in Spanje en/of in Nederland belasting over betalen? In dit artikel leest u daar meer over.