De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Een B.V. met schulden verkopen, faillissementsfraude (1)

Een B.V. met schulden verkopen, faillissementsfraude

Een bestuurder en enig aandeelhouder van een slecht lopende transportonderneming heeft het idee opgevat zijn B.V. te verkopen aan een zogenoemde B.V.-opkoper. Via marktplaats vond de eigenaar een opkoper die de aandelen wilde overnemen voor € 1,--. Daarvoor betaalde de eigenaar aan de opkoper een bedrag van € 2.500,--. De (ondertussen: ‘voormalig’) bestuurder en enig aandeelhouder heeft aangegeven dat hij met deze verkoop dacht te bewerkstelligen dat de opkoper de schulden (‘verliezen’) in de...
Auteur artikelDirkzwager
Gepubliceerd04 september 2012
Laatst gewijzigd16 april 2018
Leestijd 
Een bestuurder en enig aandeelhouder van een slecht lopende transportonderneming heeft het idee opgevat zijn B.V. te verkopen aan een zogenoemde B.V.-opkoper. Via marktplaats vond de eigenaar een opkoper die de aandelen wilde overnemen voor € 1,--. Daarvoor betaalde de eigenaar aan de opkoper een bedrag van € 2.500,--. De (ondertussen: ‘voormalig’) bestuurder en enig aandeelhouder heeft aangegeven dat hij met deze verkoop dacht te bewerkstelligen dat de opkoper de schulden (‘verliezen’) in de B.V. zou kunnen verrekenen met de belastingdienst en dat daarmee een faillissement zou kunnen worden voorkomen. De B.V. werd echter enkele maanden na de verkoop toch failliet verklaard.

De curator probeerde verhaal te halen bij de opkoper, maar deze katvanger was natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen. Het Openbaar Ministerie ging vervolgens tot vervolging van de voormalig bestuurder en enig aandeelhouder over. Deze was ondertussen feitelijk leidinggever geworden van een nieuwe transportonderneming. In die hoedanigheid had hij de debiteuren van de voormalige failliete B.V. verzocht om te betalen aan de nieuwe transportonderneming, aan welk verzoek de debiteuren ook gehoor gaven.

De rechtbank Arnhem maakt korte metten met de handelswijze van de voormalig eigenaar en veroordeelde de voormalig bestuurder en enig aandeelhouder tot een voorwaardelijke celstraf. (LJN BX6314) Volgens de rechtbank heeft de voormalig bestuurder en enig aandeelhouder zich bewust blootgesteld aan de aanmerkelijke kans dat de crediteuren zouden worden benadeeld. Dit komt de voormalig bestuurder en enig aandeelhouder duur te staan! De man is conform de eis van de officier van justitie veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden.

Door: Claudia van der Most & Annelies Mulder
Beoordeel dit artikel