1. Home
 2. Kennis
 3. Artikelen
 4. Fraude? Zet de juiste stappen!

Fraude? Zet de juiste stappen!

Als u of uw onderneming wordt geconfronteerd met (een vermoeden van) fraude gaan alle alarmbellen rinkelen. In zo’n situatie is het belangrijk om het hoofd koel te houden en de juiste stappen te zetten om de kwestie tot een goed einde te brengen.
Leestijd 
Auteur artikel Buby den Heeten
Gepubliceerd 09 september 2022
Laatst gewijzigd 09 september 2022

Wat verstaat men eigenlijk onder fraude?

“Opzettelijke misleiding om onrechtmatig voordeel te verkrijgen”, is een goede juridische definitie van het begrip fraude. Fraude wordt ook wel omschreven als het anders doen voorkomen dan zaken werkelijk zijn. Vaak gebeurt dit door digitale of papieren gegevensdragers te vervalsen of zo in te richten dat deze de lezer misleiden. Fraude is van alle tijden, de Romeinen noemden de godin van verraad en misleiding “Fraus”.

 Veel vormen van fraude

Fraude komt voor in een enorme diversiteit van varianten maar bevat altijd een aantal juridische te duiden elementen. Zo is er is sprake van opzettelijk, onrechtmatig handelen waarbij door misleiding een persoon of organisatie wordt benadeeld met het oogmerk daar zelf voordeel mee te behalen.

Een aantal van de meeste bekende vormen van fraude zijn:

 • Zorgfraude
 • Voedselfraude
 • Verzekeringsfraude
 • Uitkeringsfraude
 • Oplichting
 • Kredietfraude
 • Internetfraude
 • Helpdeskfraude
 • Faillissement fraude
 • Diplomafraude
 • CEO-fraude
 • Acquisitiefraude

Maar er zijn nog veel meer vormen van fraude waarmee u als ondernemer of persoon te maken kunt krijgen.

Valkuilen

Werkgevers die met fraude worden geconfronteerd zijn logischerwijs vaak erg boos en willen direct zelf de onderste steen boven halen. Een veel gemaakte fout bij een vermoeden van fraude is echter dat er (te) veel zelfstandig onderzoek wordt gedaan, waardoor bewijs soms onbruikbaar wordt, de fraudeur onraad bespeurt waardoor het op “heterdaad” betrappen niet meer mogelijk is, of waardoor juist kostbare tijd verloren gaat die ten koste gaat van de juridische mogelijkheden om (bijvoorbeeld) de fraudeur op staande voet te ontslaan. Bij Dirkzwager hebben wij een fraudeteam dat veel ervaring heeft met het voorkomen en aanpakken van fraude in uw onderneming en dat u behoedt voor veel voorkomende valkuilen.

Gouden driehoek

Indien de zaak dit vraagt werken wij hecht samen met recherche- en onderzoeksbureaus maar ook met communicatie adviseurs. Wij noemen dit wel de gouden driehoek van onderzoek, juridische actie en communicatie waarbij de rollen goed op elkaar worden afgestemd om zo voor u als ondernemer niet alleen de zaak op te lossen en toekomstige fraude te voorkomen maar ook om er voor te zorgen dat uw onderneming niet slecht in het nieuws komt.

Projectmanagement

In complexe zaken werken we met projectmanagementsoftware, zodat u als ondernemer tevoren een goed beeld heeft van de doorlooptijd en de te nemen acties en alle betrokken partijen steeds goed op de hoogte zijn van elkaars handelen

Heeft u te maken met een vermoeden van fraude of wilt u  bespreken hoe u bepaalde vormen van fraude zou willen voorkomen, neem dan contact op met één van de leden van ons fraudeteam.

Buby den Heeten

Maaike de Jonge

Loes Vink

Stefan Kleijer