1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar maar liefst 4 verdenkingen van strafbare euthanasie

Het Openbaar Ministerie doet strafrechtelijk onderzoek naar maar liefst 4 verdenkingen van strafbare euthanasie

Eerder schreven wij dat het Openbaar Ministerie in oktober 2017 voor het eerst sinds de invoering van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding in 2002 een strafrechtelijk onderzoek is gestart na een uitgevoerde euthanasie. Vandaag heeft het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar maar liefst vier gevallen waarin mogelijk sprake is van strafbare euthanasie. Dit is een opmerkelijk groot aantal.Nog meer strafrechtelijke...
Leestijd 
Auteur artikel Lidewij Bergsma (uit dienst)
Gepubliceerd 15 maart 2018
Laatst gewijzigd 16 april 2018
Eerder schreven wij dat het Openbaar Ministerie in oktober 2017 voor het eerst sinds de invoering van de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding in 2002 een strafrechtelijk onderzoek is gestart na een uitgevoerde euthanasie. Vandaag heeft het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld naar maar liefst vier gevallen waarin mogelijk sprake is van strafbare euthanasie. Dit is een opmerkelijk groot aantal.

Nog meer strafrechtelijke onderzoeken naar euthanasie?

De Regionale Toetsingscommissie voor Euthanasie (hierna: RTE) heeft in 2017 twaalf dossiers ter beoordeling naar het Openbaar Ministerie gestuurd waarin mogelijk sprake zou zijn van strafbare euthanasie. Volgens de RTE is de euthanasie in deze zaken in ieder geval niet zorgvuldig uitgevoerd. Zoals gezegd is inmiddels bij vier dossiers besloten strafrechtelijk onderzoek in te stellen. In twee zaken gaat het om dezelfde arts. In zes andere dossiers is besloten geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Twee dossiers worden nog door het Openbaar Ministerie bestudeerd. Mogelijk stijgt het aantal strafrechtelijke onderzoeken naar euthanasie dus nog.

Is er sprake van een nieuwe trend?

Gisteren werd bekend dat het aantal meldingen van euthanasie in 2017 (weer) is toegenomen. De stijging van het aantal meldingen is daarmee vergelijkbaar met de stijging in voorgaande jaren. Desondanks is het overgrote deel als ‘zorgvuldig’ beoordeeld (99,8%). Hoe het precies komt dat er ineens opvallend veel meer strafrechtelijke onderzoeken worden gestart door het Openbaar Ministerie naar mogelijk strafbare euthanasie, is niet te zeggen. Mogelijk houdt dit verband met de toename van het aantal meldingen. Waarschijnlijk zal ook de toegenomen aandacht van het Openbaar Ministerie een rol spelen. Zoals wij in een eerder artikel schreven, volgt uit de (in mei 2017 geactualiseerde) Aanwijzing vervolgingsbeslissing euthanasie en hulp bij zelfdoding dat de beoordeling of in een zaak strafrechtelijk onderzoekt wordt ingesteld uiteindelijk sterk afhankelijk is van de weging van de concrete omstandigheden van het geval. Feit is dat er meer strafrechtelijke onderzoeken dan ooit worden gedaan. Of dit vervolgens ook daadwerkelijk gaat leiden tot strafrechtelijke vervolgingen en mogelijk strafrechtelijke veroordelingen is nog maar zeer de vraag.

Tot slot

Om te voorkomen dat het komt tot strafrechtelijk onderzoek is het voor artsen en zorginstellingen des te meer van belang dat euthanasie volgens de geldende wet- en regelgeving wordt uitgevoerd. Wilt u meer informatie over de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot euthanasie of heeft u te maken met een (mogelijk) strafrechtelijk onderzoek? Neem dan contact op met Luuk Arends of Lidewij Bergsma.