1. Home
  2. Kennis
  3. Artikelen
  4. Nieuwe EU-richtlijn massaschadeclaims

Nieuwe EU-richtlijn massaschadeclaims

Het Europees Parlement heeft op 24 november 2020 ingestemd met een nieuwe richtlijn voor massaschadeclaims (richtlijn 2018/0089). De nieuwe regels stellen EU-consumenten in staat om samen binnenlandse en grensoverschrijdende massaschadeclaims in te stellen.
Leestijd 
Auteur artikel Daan Baas
Gepubliceerd 08 december 2020
Laatst gewijzigd 08 december 2020

Samengevat weergeven wordt het volgende nu in Europees verband geregeld:


• Bevoegde instanties, aangeduid door EU-lidstaten, zullen groepen van consumenten kunnen vertegenwoordigen in collectieve rechtszaken.
• Collectieve vorderingen zullen in alle EU-lidstaten mogelijk zijn – in elke lidstaat moet er ten minste één mechanisme voor groepsvertegenwoordiging zijn, om organisaties toe te laten burgers te vertegenwoordigen, met het mandaat om sancties en compensatie te eisen voor gedane schade.
• Er zullen specifieke criteria zijn om in aanmerking te komen: voor grensoverschrijdende vertegenwoordiging worden de criteria opgenomen in de nieuwe regels, terwijl ze voor binnenlandse procedures in de nationale wet worden opgenomen.
• De verliezende partij zal de kosten van de procedure moeten betalen (“verliezer betaalt-principe”), wat bedrijven tegen ongegronde rechtszaken moet beschermen.
• Naast de algemene consumentenwet, wordt collectieve vordering toegelaten in zaken rond misdrijven door handelaars met betrekking tot bijvoorbeeld gegevensbescherming, financiële diensten, reizen en toerisme, energie, telecommunicatie, milieu, gezondheidszorg en passagiersrechten van lucht- en treinverkeer.
• De Europese Commissie zou de installatie van een Europese Ombudsman moeten overwegen om grensoverschrijdende groepsrechtszaken in Europa te behandelen.

EU-landen hebben twee jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in een nationale wet, en daarna zes maanden om met de toepassing te beginnen. Omdat Nederland al gelijksoortige massaschadewetgeving heeft, zal de richtlijn geen grote wijzigingen in de Nederlandse wetgeving opleveren. Wel zal Nederland een extra aantrekkelijk forum zijn voor consumenten die tezamen willen optrekken, omdat zij al voorloper is hierin.

Dirkzwager’s team Massaschade & Verzekering heeft uitgebreide expertise en ervaring omtrent massaschade opgebouwd en profileert zich als expert op dit terrein in uiteenlopende nationale en internationale publicaties en presentaties. Voor meer informatie, zie: https://www.dirkzwager.nl/expertises-sectoren/massaschade-verzekering/.