Spoorboekje in tijden van crisis 

Het spoorwegmuseum vormde het decor van ons seminar voor zorgbestuurders van 17 november 2022.

‘Crisis in de zorg’, zo luidde het thema van ons seminar voor zorgbestuurders van 17 november jongstleden. Een urgent en actueel onderwerp voor een essentiële branche, die de afgelopen tijd de nodige crises voor haar kiezen kreeg.  Het spoorwegmuseum vormde het sfeervolle en illustratieve decor bij de hoofdvraag van de dag: wat moet en kun je als leider doen als zaken in jouw zorginstelling dreigen te ontsporen?

Na het welkomstwoord van Dirkzwagerbestuurder Ernst-Jan van de Pas, neemt Marcel Levi het woord. De erudiete internist, hoogleraar en voorzitter van de NWO illustreert met zijn wervelende verhaal waarom hij zo’n veelgevraagd spreker is. Zijn rode draad biedt een verrassend positief perspectief, waarbij Levi de nadruk legt op alles wat er wél goed gaat en ook de doorbraken benoemt die tot op heden zijn bereikt in de geneeskunde. Een ander belangrijk thema in zijn presentatie is leiderschap, dat in zijn ogen nooit gebaseerd mag zijn op macht, maar juist op invloed. ‘Echte leiders zetten hun professionals in de lead’, zo stelt hij. En dat zulk dienend leiderschap wordt beloond, toont hij aan met meerdere mooie voorbeelden uit eerste hand.

Communicatie in tijden van nood 

Meermaals benadrukt Levi het belang van passende en originele communicatie in tijden van nood: weet welke taal je doelgroep spreekt, pas je aan en leef je in. Het voorbeeld van de ansichtkaarten die op de piek van de coronapandemie namens zijn Londense ziekenhuis naar alle kinderen van medewerkers werden verstuurd, resoneert nog lang in de zaal.

VieCuri medisch centrum

De tweede spreker, Nastasja Cornelissen-Kolorz van VieCuri medisch centrum, kwam als kersverse bestuurder direct in een crisis terecht. In juli 2021 dreigde VieCuri, dat direct aan de Maas ligt, onder water te komen staan in verband met de extreme regenval. Na een paar dagen van risico-inschattingen en afwegingen, werd op 16 juli besloten tot een volledige evacuatie van het ziekenhuis. Op dat moment waren er 243 patiënten opgenomen. Het werd een immense logistieke operatie, waarbij het ziekenhuis uiteindelijk gelukkig droog bleef. Vijf dagen later kan weer worden begonnen met de repatriëring van alle patiënten. Nastasja geeft aan hoe met name stakeholdermanagement en communicatie cruciaal bleken. Daarnaast benadrukt ze dat een draaiboek weliswaar een must is, maar dat de flexibiliteit om hiervan af te wijken misschien nog wel belangrijker is.

Paneldiscussie

Kers op de taart was de paneldiscussie, onder leiding van Ernst-Jan van de Pas, waarbij naast bovengenoemde sprekers ook Dirkzwager collega Mark Jansen aanschoof om zijn expertise over cybersecurity risico's te delen. Het werd een geanimeerd gesprek met veel relevante en verfrissende inzichten van het panel én uit de zaal.

Na afloop, tijdens het walking diner, bleek dat niet alleen het eten naar meer smaakte. 'Dit doen we echt veel te weinig, zo sparren met vakgenoten. Enorm waardevol.' Dus ja, wie weet… wordt vervolgd?

Ga verder met lezen

Inspectie Gezondheidszorg waarschuwt ziekenhuizen om informatiebeveiliging op orde te brengen

Volgende