Zoeken

De 'Vorsatzanfechtung' : vervelende verrassing na een Duits faillissement

Dat is schrikken: uw Duitse zakenpartner blijkt failliet te zijn. Maar da's nog niet alles. Op uw bureau ligt namelijk een sommatie van de curator van de Duitse onderneming. Die eist op hoge toon een betaling terug die u twee jaar voor het faillissement uit Duitsland heeft ontvangen. Door die betaling aan u zouden namelijk andere schuldeisers benadeeld zijn. Die mededeling zag u even niet aankomen. Wat te doen?

Susanne Hermsen-Pfeiffer Rechtsanwältin & advocaat - Associate partner - German Desk of bel met 026 353 83 13
Ann-Katrin Praus Rechtsanwältin, LLM (Chapman University) - Ondernemingsrecht of bel met 026 353 83 13
Gepubliceerd27 september 2019
Laatst gewijzigd27 september 2019

De weinig opbeurende vordering van de curator is gebaseerd op zogeheten 'faillissementspauliana'. Oftewel: handelingen die vóór de faillissementsprocedure zijn verricht en die schuldeisers benadelen. In de wet staat dat de curator dergelijke handelingen conform de wettelijke voorschriften ongedaan kan maken. Deze mogelijkheid bestaat zowel in het Duitse als in het Nederlandse recht. Beide rechtssystemen verschillen op dit gebied met name voor wat betreft de tijdsperiode waarbinnen rechtshandelingen vernietigd kunnen worden. In Nederland is deze periode beduidend korter dan in Duitsland. Ook de interpretatie van de voorwaarden voor faillissementspauliana verschillen. In het artikel wordt nader ingegaan op de zogeheten 'Vorsatzanfechtung' (vernietiging bij opzet)
volgens Duits recht.

Handig

Over de auteur

Susanne is advocaat naar Duits en Nederlands recht, kent de verschillen tussen beide rechtssystemen en culturen en werkt in het Duits, Nederlands en Engels.

Lees meer Susanne

Door anderen gelezen

Memo’s bestuurdersaansprakelijkheid en sociale zekerheden in Duitsland

Dirkzwager en Loyens & Loeff hebben de handen ineen geslagen en twee uitgebreide memo’s geschreven over bestuurdersaansprakelijkheid in Duitsland en loonheffingen / sociale zekerheden van in Nederland woonachtige bestuurders die werkzaam zijn voor een in Duitsland gevestigde vennootschap. Bestuurdersaansprakelijkheid in DuitslandIn de memo van Susanne Hermsen (Dirkzwager) wordt ingegaan op interne en externe bestuurdersaansprakelijkheid van een bestuurder in Duitsland en de aansprakelijkh...

Artikel - Susanne Hermsen-Pfeiffer - 23 september 2013

Bestuurdersaansprakelijkheid rondom faillissementen in Duitsland

In een eerder artikel ben ik ingegaan op de interne – en externe bestuurdersaansprakelijkheid in Duitsland. Hieruit bleken al een aantal verschillen tussen Duitsland en Nederland. Wanneer het gaat over de invulling van het begrip bestuurdersaansprakelijkheid rondom faillissementen dan zijn er een aantal opvallende verschillen aan te merken.In Duitsland ligt het accent op de aansprakelijkheid van de Geschäftsführer bij het veroorzaken van het faillissement van een onderneming in verband met de...

Artikel - Susanne Hermsen-Pfeiffer - 12 februari 2013

Nieuwe Duitse jurisprudentie van het BGH betreffende visueel onderhoud in (ver)huurrelaties

Nieuwe jurisprudentie van het Bundesgerichtshof (het hoogste Duitse federale gerechtshof) betreffende visueel onderhoud in (ver)huurrelaties. Een contract waardoor de volgende huurder wordt belast met de renoveringsverplichting van de voorgaande huurder heeft geen rechtskracht tegenover de verhuurder.

Artikel - Ann-Katrin Praus - 7 september 2018

Ga naar het nieuwsoverzicht

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Blijf op de hoogteOntvang nieuwe kennis