Zoeken
Ineke Meuwese

Geld lenen of schenken aan je kind : focus niet alleen op het fiscale aspect

De regeling dat ouders belastingvrij een ton kunnen schenken aan hun kind bestaat al even, maar er kan ook gekozen worden om geld uit te lenen. Inge Rutgers en Ineke Meuwese belichten enkele bijzonderheden.

Ineke Meuwese Toegevoegd notaris - Associate partner - Personen en familierecht of bel met 026 365 55 68
Inge Rutgers Kandidaat-notaris - Senior - Overheid & vastgoed of bel met 024 381 27 27
Gepubliceerd01 september 2019
Laatst gewijzigd01 september 2019

Ineke Meuwese en Inge Rutgers belichten enkele aspecten over geld lenen of schenken aan de kinderen, gaat onder meer in op schenkingsvrijstelling eigen woning en aanvullend bijschenken.

Handig

Door anderen gelezen

Het nieuwe huwelijksvermogensrecht: aangebracht gemeenschappelijk vermogen en meer-inbreng

In de praktijk komt het regelmatig voor dat samenwoners gezamenlijk een woning in eigendom verkrijgen, hiervoor gezamenlijk een hypothecaire geldlening aangaan én dat één van de partners bij de verkrijging van deze gezamenlijke woning meer eigen geld heeft ingebracht (meer-inbreng) dan de ander. Door de meer-inbreng ontstaat een vergoedingsrecht van die ene partner op de andere partner. Ingeval de samenwoners gaan trouwen zonder voorafgaand huwelijksvoorwaarden te maken, wordt de meer-inbreng gehalveerd!

Artikel - Inge Rutgers - 31 januari 2019

Sneller zekerheid over belastingaangifte

De ministerraad heeft op 8 maart 2013 ingestemd met een wetsvoorstel om belastingplichtigen meer duidelijkheid en zekerheid te verschaffen over het bedrag dat ze uiteindelijk verschuldigd zijn. De termijn waarbinnen een aanslag of navorderingsaanslag moet worden vastgesteld wordt korter. Daarnaast wordt het ook mogelijk gemaakt om een ingediende aangifte te herzien. De wijzigingen betreffen de inkomstenbelasting, schenkbelasting en erfbelasting. Vanaf het moment dat de aangifte is ontvangen d...

Artikel - Annick Schenkenberg van Mierop (uit dienst) - 22 maart 2013

Hulp ouder bij aankoop woning door kind: schenking of lening?

Het helpen van een kind bij de aankoop van een woning: schenking of lening? Wat zijn de voor- en nadelen? Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? Wat is de beste oplossing?

Artikel - Inge Rutgers - 9 juli 2019

Ga naar het nieuwsoverzicht

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Blijf op de hoogteOntvang nieuwe kennis