De ontwikkelingen rond het coronavirus, COVID-19, gaan razendsnel. In ons kennisportal over het coronavirus vindt u onze juridische artikelen en andere relevante content. Bekijk het kennisportal

  1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Het sociale gezicht van muziekvereniging Jubal

Het sociale gezicht van muziekvereniging Jubal

Wat bedenkt een IT-advocaat voor de jeugdige muzikanten in coronatijd? Digitale muziekworkshops natuurlijk. “Als je jonge kinderen maandenlang niets laat horen, zijn ze de band met de vereniging kwijt.” Mark Jansen is begenadigd trombonist en voorzitter van Jubal in Varsseveld, dat met een A-orkest en vier opleidingsorkesten meer weg heeft van een muziekschool dan van een dorpsharmonie.
Auteur publicatie Mark Jansen
Gepubliceerd 24 september 2020
Laatst gewijzigd 24 september 2020
Leestijd 

De trombone is een van de eerste blaasinstrumenten die bestaan. Het principe is eigenlijk heel simpel: de buis wordt langer en de toon wordt lager. Dat hadden ze in het stenen tijdperk al kunnen bedenken.” En daarna volgt, zoals je van een IT-deskundige kunt verwachten, een technische verhandeling over de schuif – de ‘coulisse’ – en de werking van ventielen. Mark Jansen maakt al muziek sinds zijn 8e jaar. Rond zijn 15e ontdekte hij de trombone. “Een veelzijdig instrument dat past bij alle genres, van jazz tot pop. In symfonieën wordt de trombone vaak gebruikt om een bijzondere gebeurtenis aan te kondigen, de dood of juist iets vrolijks.

Mijn grote voorbeeld? Jörgen van Rijen van het Concertgebouworkest vind ik een hele gave trombonist.” Erkenning Als jongen was Mark al actief voor de vereniging: hij programmeerde de website, was lid van de redactie van het clubblad en mede-organisator van jeugdkampen. Sinds zeven jaar is hij voorzitter: “Je bent het gezicht van de vereniging en hebt vooral een sociale functie, naast zaken voor de langere termijn. Als eerste heb ik de Wat bedenkt een IT-advocaat voor de jeugdige muzikanten in coronatijd? Digitale muziekworkshops natuurlijk. “Als je jonge kinderen maandenlang niets laat horen, zijn ze de band met de vereniging kwijt.” Mark Jansen is begenadigd trombonist en voorzitter van Jubal in Varsseveld, dat met een A-orkest en vier opleidingsorkesten meer weg heeft van een muziekschool dan van een dorpsharmonie.

“Je probeert goed in beeld te houden hoe het met iedereen gaat” Het sociale gezicht van muziekvereniging Jubal agenda omgegooid en ‘het wel en wee van de leden’ bovenaan gezet.” Hij stelde het commissiegerichte werken in, hervormde het leerlingenreglement en stak veel energie en tijd in het lobbyen bij de gemeente voor erkenning van de eigen muziekopleiding. Na zes jaar had hij de subsidie rond. “Jubal is heel succesvol in haar opleidingsbeleid. We tellen zo’n 120 leden, de helft jonger dan 25 jaar. Allemaal leerlingen die bij ons muziekles krijgen van vooral conservatoriumdocenten die als zzp’er werken.” Onlangs is de vereniging genomineerd voor de cultuurprijs van de Gemeente Oude IJsselstreek. Bewoners konden via de website voordragen. “Echt mooi wat mensen over ons schrijven.

Er waren veel enthousiaste reacties op bijvoorbeeld de digitale workshops in coronatijd, de gedegen muziekopleiding, de optredens in verzorgingstehuizen, de lessen op basisscholen en alle activiteiten voor de jeugd.” Naast de veelal lokale optredens probeert het bestuur de jeugd van Jubal regelmatig wat bijzonders te bieden. “Ik heb een keer een optreden in de Efteling geregeld, dat kende ik van mijn studentenorkest. Het was hartje winter en het jeugdorkest moest buiten in een kiosk spelen, met ijskoude vingers. Voor die kinderen was het fantastisch, maar muzikaal gezien was het geen succes!” Ontspannen Zijn vrijetijdsagenda loopt met dit alles aardig vol. Naast het contact houden met collega-bestuursleden, pleegt Mark bijna dagelijks telefoontjes met leden en is hij aanwezig bij alle (jeugd)optredens.

En natuurlijk moet hij zelf repeteren en zo’n vijf keer per jaar optreden met het A-orkest. Deze zomer boog hij zich bovendien nog over het coronaprotocol voor de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Musiceren is voor Mark de ideale uitlaatklep, even weg van de IT-praktijk. “Echt muziek maken gaat niet als je niet ontspannen bent. Als je met je hoofd vol dossiers zit, krijg je niet de emotie die je in de muziek wilt leggen. In de rol van voorzitter is dat soms wel ingewikkeld. Dan zit ik te spelen en zie ik dat iemand afwezig is. Dan denk ik: daar moet ik toch even achteraan bellen.”

www.jubalvarsseveld.nl