Zoeken
Artikel printen

Interview Charlotte Perquin-Deelen in NRC

Elke ‘beslisser’ heeft vooroordelen. Hoe beïnvloedt dat bijvoorbeeld kansen voor vrouwen? Een quotum is niet genoeg, zegt advocaat en onderzoeker Charlotte Perquin-Deelen in een interview met NRC Handelsblad van 14 januari 2020.

Gepubliceerd14 januari 2020
Laatst gewijzigd14 januari 2020
Verschenen inNRC Handelsblad

Zorg dat er meer vrouwelijke commissarissen zijn, en zij zullen ervoor zorgen dat er ook meer vrouwen in de rest van de bedrijfstop terechtkomen. Dat was voor de Sociaal-Economische Raad (SER) een belangrijk argument om afgelopen najaar invoering van een vrouwenquotum te bepleiten.

In december stemde een meerderheid in de Tweede Kamer vóór zo’n quotum – dat moet er komen voor raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Minstens 30 procent van de commissarissen moet dan vrouw zijn. Meer vrouwen zorgen bovendien, zo is het idee, voor een veelzijdiger perspectief in de managementlagen waar de belangrijke besluiten worden genomen. 

Hoe vindt de besluitvorming in zo’n raad van commissarissen nu precies plaats? En hoe spelen ‘onbewuste ideeën’ mee in de samenstelling van die raden? Daar deed Charlotte Perquin-Deelen de afgelopen jaren onderzoek naar. Op dinsdag 14 januari 2020 verdedigt ze haar proefschrift, Biases in de Boardroom en de Raadkamer, aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. In NRC verscheen een interview. 

Lees het hele interview in NRC Handelsblad door op de button (download publicatie) hieronder te klikken

Door anderen gelezen

Samenspraak december 2017

Samenspraak - Dirkzwager - 31 januari 2018

Verbod op nulurencontracten in de zorg, of toch niet?

Lange tijd is men er vanuit gegaan dat er per 1 januari 2015 een algeheel verbod op nulurencontracten in de zorg zou komen, dus ook voor de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst. Dit verbod gaat er echter vooralsnog niet komen. Minister Asscher heeft de verantwoordelijkheid over dit onderwerp bij de sociale partners neergelegd. In deze bijdrage behandel ik de stand van zaken.Sociaal Akkoord en WWZHet begon allemaal met het Sociaal Akkoord uit april 2013. In dit akkoord heeft het kabin...

Artikel - Harold Willems (uit dienst) - 1 april 2015

Wet werk en zekerheid, de transitievergoeding & overgangsrecht; wanneer geldt wat en welke maanden tellen mee?

Zoals eerder aangekondigd op dit kennisportal, treedt per 1 juli 2015 het nieuwe ontslagrecht in werking. Dit betekent dat per die datum ook de transitievergoeding wordt geïntroduceerd. In eerdere bijdragen hebben mijn collega’s al een aantal praktijkvragen over de transitievergoeding behandeld. De transitievergoeding roept in de praktijk echter nog meer vragen op, met name in relatie tot het overgangsrecht.In deze bijdrage wil ik ingaan op de volgende twee vragen:Een bepaalde tijd contract i...

Artikel - Harold Willems (uit dienst) - 4 februari 2015

Ga naar het nieuwsoverzicht

Dirkzwager deelt actief kennis met iedereen die juridische of fiscale informatie nodig heeft. Waarom? Om het niveau van onze dienstverlening te verhogen en ons netwerk te vergroten. Kennis delen is kracht. Het geeft de cliënt inzicht en maakt samenwerking en advisering doelgerichter. Kennis delen vormt de basis van alles wat we doen.

Blijf op de hoogteOntvang nieuwe kennis