1. Home
  2. Kennis
  3. Publicaties
  4. Junior versus Senior: Jondalar van Heugten en Lex van Noordenburg

Junior versus Senior: Jondalar van Heugten en Lex van Noordenburg

Een senior neemt een junior onder zijn hoede. Deze jonge mensen vormen de nieuwe generatie 'Dirkzwager specialisten'. Hoe kijkt de junior naar de senior en andersom?
Leestijd 
Verschenen in: Samenspraak april 2019
Auteur publicatie Lex van Noordenburg
Gepubliceerd 18 april 2019
Laatst gewijzigd 18 april 2019

Een senior-fiscalist neemt een junior-fiscalist onder zijn hoede. De junior volgt na de universitaire studie nog de driejarige beroepsopleiding van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Deze jonge mensen vormen de nieuwe generatie Dirkzwager-specialisten. Hoe kijkt de junior naar de senior en andersom?

 

Jondalar over Lex: "Hij is scherp en denkt in oplossingen"

Je eerste indruk?

Lex is heel enthousiast, deskundig en makkelijk in de omgang. Hij neemt de tijd om je goed te begeleiden. Dat merkte ik al tijdens het schrijven van mijn scriptie ‘De belastingplicht van overheidsbedrijven’. Destijds een heel actueel onderwerp, want tot die tijd waren overheidsbedrijven in beginsel vrijgesteld. Dat hebben we samen opgepakt, waarbij we vooral ook naar de problemen die in de praktijk speelden keken. Dat was een intensieve en prettige samenwerking.

Waaraan herken je de senior?

Lex is scherp en denkt in oplossingen. Ook is hij taalkundig en schriftelijk erg sterk. In zijn communicatie met de belastingdienst en cliënten is hij heel toegankelijk. Hij kan complexe problematiek op een simpele en begrijpelijke manier uitleggen. In gesprekken met de cliënt, valt het op dat hij oprecht interesse toont in de DGA en zijn familiebedrijf. Interesse in zaken die niet direct met het fiscale te maken hebben.

Collega of opleider?

Het contact met Lex, en ook met de andere senioren, is eigenlijk heel joviaal. We hebben een enorm leuk fiscaal team, van junior tot partner. Ik leer veel van de senioren, maar we hebben als team ook vaak lol met elkaar. We maken grappen, maar zijn ook bereid om hard te werken, om tot het uiterste te gaan voor het beste resultaat voor de cliënt.

Lex als opleider?

Hij is in positieve zin zeer kritisch op het werk dat je voor hem verricht. Je leert stukken op een heldere en makkelijke manier te schrijven. Daar hamert hij wel op. En hij laat je totaal vrij in het uitzoeken van fiscale vraagstukken. Je krijgt natuurlijk wel begeleiding, maar de verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. Hij laat je eerst zelf over alles nadenken. Dat doen ook de andere senior-fiscalisten.

Waarin is Lex je voorbeeld?

Dat taalkundige van hem bewonder ik echt. Daarin ben ik dankzij hem ook al wel sterk gegroeid. Vooral in de afgelopen maanden is dat heel hard gegaan, door alle internetpublicaties en blogs die ik plaats op de website van Dirkzwager. Ik vind dat ook leuk om te doen. Vanwege die blogs ben ik door Wolters-Kluwer gevraagd om annotaties te schrijven voor het blad ‘Belastingadvies in de Praktijk’. Dat doe ik met veel plezier.

Waaraan neem je geen voorbeeld?

Aan hoe hij omgaat met nieuwe functionaliteiten zoals moderne software en innovatieve apparatuur. Sommige senioren waaronder Lex vinden dit soort innovaties nog wel eens lastig.

Wat zal je van deze periode altijd bijblijven?

De opening van een brouwerij van een cliënt in Groenlo. Samen met collega Cuno Wittrock ben ik daarheen gegaan en dat was leuk om mee te maken. Je bent in de praktijk druk bezig om voor zo’n cliënt alles fiscaal te regelen en dan sta je daar opeens in de realiteit: midden in de business die je al die tijd alleen op papier zag.

Jondalar over 10 jaar?

Eerst ga ik mezelf als junior op verschillende terreinen verder ontwikkelen tot een goede adviseur. En me verder ontwikkelen in het schrijven van artikelen, geven van presentaties en mijn netwerk vergroten. Mijn focus ligt voornamelijk op familiebedrijven en vastgoed, waar ik inhoudelijk verder in wil groeien. Dat alles zal dan hopelijk in de toekomst in een partnerschap met een dynamische praktijk eindigen. Ik kom uit een familie van ondernemers en ondernemen, wat bij het partnerschap hoort, trekt mij wel.

Wat heeft je achteraf verrast?

Dat Lex een fanatiek motorrijder is. Soms komt hij op de motor naar het werk. Hij zegt dat hij geen scheurmonster is, maar dat weet je natuurlijk maar nooit. Hij komt ook wel eens op de racefiets naar kantoor maar dat is minder verrassend, want Lex is heel sportief.

Jondalar van Heugten

Jondalar van Heugten wist op de middelbare school al dat hij belastingadviseur wilde worden. Economie en wiskunde lagen hem goed en vooral de combinatie met recht vond hij aantrekkelijk. "Belastingadviseur is een dynamisch vak. Vooral de oplossingsbereidheid spreekt me aan. Je probeert altijd te zoeken naar een oplossing, met de cliënt én met de belastingdienst." In 2017 behaalde hij zijn master Fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg. Daarvoor deed hij de opleiding Fiscaal recht en economie aan de HAN in Arnhem. In die tijd begon Jondalar als stagiair en werkstudent bij Loyens & Loeff. Senior Lex van Noordenburg was zijn scriptiebegeleider. Zijn hart ligt bij de praktijk familieondernemingen/ DGA’s en bij vastgoed. "Een boeiende markt die constant evolueert met een intensieve samenwerking tussen advocaten, notarissen en fiscalisten."

 

 

Lex over Jondalar: "Verantwoordelijkheid geeft hem vleugels"

Je eerste indruk?

Jondalar kwam binnen als jonge student en was in het begin wat stilletjes. Hij bleek erg leergierig en wilde de dingen graag tot op het bot uitzoeken. Dat merkte ik tijdens de begeleiding van zijn scriptie. Als ik hem vroeg nog ergens naar te kijken, dan ging hij er vol voor. Ook nu nog kan hij gerust een weekend doorploeteren om bepaalde zaken uit te diepen. Onder invloed van een aantal enthousiaste, jonge collega’s ging dat stille er al snel vanaf. Jondalar heeft zijn plekje inmiddels wel veroverd. Het is een leuke vent met veel belangstelling voor anderen.

Waaraan herken je het talent?

Hij kan goed luisteren en zaken snel analyseren. Hij is enthousiast en wil precies weten hoe iets in elkaar steekt, zodat hij voor de cliënten een optimaal resultaat behaalt. Dat is belangrijk voor hem, in alles wat hij doet. In de paar maanden die hij nu bij Dirkzwager werkt, heeft hij een hele zelfstandige rol in de advisering aan cliënten gekregen voor wat betreft vastgoedstructuren. Daarin heeft hij een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Sinds hij die vrijheid krijgt en de mogelijkheden om te groeien, pakt hij die ook. Op zowel vaktechnisch als organisatorisch gebied. Hij is heel eager om zich te ontplooien. Dat zie je aan de opleidingen die hij volgt, aan het bloggen en artikelen schrijven, aan alles. Als er een klus gedaan moet worden, staat Jondalar met zijn neus vooraan.

Minpuntjes?

Nee, het is meer een ontwikkelingstraject. Jondalar staat aan het begin van zijn carrière, is een nog jonge vent die hard werkt en zich persoonlijk en vaktechnisch goed ontwikkelt. Hij doet het goed, maar moet door ervaring nog wat groeien in een rol als volwaardig gesprekspartner met cliënten, de belastingdienst, collega’s en andere partijen. Dat leert hij nu snel door niet alleen met mij, maar ook met de andere senior-adviseurs bij cliënten om de tafel te zitten. Dat gaat hem zeker lukken.

Hoe haal je het beste uit iemand?

Verantwoordelijkheid geven. Dat doe je bij de ene junior makkelijker dan bij de andere. De junior moet aanvoelen waar de grenzen liggen en dat je een senior moet inschakelen bij bepaalde problematiek. Bij Jondalar is gebleken dat hij die verantwoordelijkheid heel goed aankan, en ook aandurft. Verantwoordelijkheid geeft hem vleugels. Als ik zie hoe hij nu in vergaderingen opereert. Dat gaat enorm goed, vooral ook samen met de vastgoedadviseurs. Hij werkt regelmatig met andere seniors waaronder Gerton Rademaker en Cuno Wittrock en ik merk dat hij daar veel van opsteekt.

Jondalar over 10 jaar?

Als hij zich op dezelfde voet doorontwikkelt, dan sluit ik niet uit dat hij binnen 10 jaar fiscaal partner bij Dirkzwager zou kunnen zijn. Een deskundig fiscaal partner met een mooi specialisme, misschien in vastgoed maar misschien ook wel breder. De capaciteiten heeft hij zeker. Hij moet daarvoor alleen als persoon nog wat groeien: als gesprekspartner, als voortrekker, als leider. Dus zich langzaam maar zeker die partnerkwalificaties eigen maken.

Wat heeft je achteraf verrast?

Toen ik hem voor het eerst zag, was het een wat stevige jongen. Niet dik, maar wel met wat extra kilootjes van het ongezonde studentenleven. Maar in een paar maanden veranderde hij in een lange, slanke kerel. Hij leek een omslag gemaakt te hebben: ik heb nu een baan en er moet iets veranderen. Hij was fanatiek begonnen met wielrennen. Niet zomaar wat kleine afstandjes… Nee, hij rijdt regelmatig koersen van wel 150 kilometer of meer. Dat wat pafferige studentje was ineens een sportman pur sang!

Lex van Noordenburg

Lex van Noordenburg geeft leiding aan een brede praktijk fiscaal advies voor ondernemingen en stichtingen. Familiebedrijven/ DGA’s vormen daarin een belangrijk onderdeel. Het fiscaal advies varieert van bedrijfsovernames, samenwerkingsverbanden, werknemersparticipaties, optimalisatie van de structuur, bedrijfsopvolging, investeringsstructuren tot fiscale privéaangelegenheden van de DGA of familieleden zelf. Dat alles zodanig dat de belastingheffingen zo gunstig mogelijk uitpakken. Datzelfde beoogt hij met de begeleiding van research-instellingen in food en diergezondheid en voor een derde cliëntgroep: bijzonder belastingplichtigen. Het moge duidelijk zijn dat Lex van Noordenburg vele ballen in de lucht houdt.

Naar publicatie